sourze.se

Annika Östberg: Svenskar stöttar helst blonda vita

"Om din dotter kom hem och sade att hon var gravid och du fick gissa vilken av två män som kunde vara pappan, en blond svensk eller en somalier skulle du tveklöst önska att det var den blonde svensken."

Ingen är gladare än jag att Annika Östberg har flyttats till Sverige. Det behöver jag inte bevisa. I arkivet här på Sourze ligger flera texter i ämnet, som jag har skrivit genom åren. Min glädje handlar om två saker: att USA äntligen har respekterat det internationella avtalet om förflyttning av intagna och att det alldeles åt helvete för grymma straffet som Östberg fick i relation till sitt brott, snart kan ta slut. Vad som händer henne nu är en sak för den svenska kriminalvården och Justitiedepartementet. Historien ser ut som om den är på väg att få ett lyckligt slut för Annika Östberg, men hela ståhejet kring henne väcker en tanke, nämligen huruvida våra myndigheter, politiker, och i synnerhet massmedia hade agerat på ett lika intensivt sätt om Annika Östberg istället för att vara en vit kvinna med blont hår och blåa ögon, hade varit man och svensk medborgare men av irakisk eller somalisk härkomst med brun eller svart hudfärg och svart krulligt hår? Jag vet svaret. Engagemanget hade inte alls varit det samma.

Jag menar inte att svenskar är rasister, för det är de inte. Jag menar att det finns, i det här samhället, ett tyst avståndstagande mot människor av icke nordisk eller europeisk härkomst. Jag tror att det bästa sättet att beskriva saken är att vända på det hela och säga att svenskar föredrar att stötta blonda framför svarta. Nu vet jag vad många säger. De tror att jag är ute och cyklar, men sorry folks, efter nästan 42 år som svensk har jag sett en hel del. Om du som svensk skulle behöva be någon vakta din cykel en kort stund, och du fick välja mellan en blonde kvinna eller en mellanålders manlig invandrare med krulligt hår, skulle du tveklöst välja den blonda svenskan. Om din dotter kom hem och sade att hon var gravid och du fick gissa vilken av två män som kunde vara pappan, en blond svensk eller en somalier skulle du tveklöst önska att det var den blonde svensken.

Jag säger inte att våra myndigheter har hjälpt Annika Östberg bara på grund av att hon är vit. De har engagerat sig på grund av avtalet mellan Sverige och USA. Men kanske hade de inte lagt ner så mycket krut på saken om det hade handlat om en mörkhyad invandrarsvensk. Mot detta kan man väga det faktum, att Annika Östbergs långa avtjänade strafftid definitivt har spelat en stor roll i regeringens beslut att lägga ned mycket krut på saken. Däremot är jag övertygad om att medierna har spelat på det faktum att hon är blond kvinna. Om hon hade varit en mörk somalier hade Expressen, Aftonbladet, DN och TV4 knappast glorifierat personen såsom de har gjort med Annika Östberg. Jag vågar påstå att de även hade visat mindre intresse om Östberg hade hetat ”Olga” och hade sina rötter i det forna Sovjetunionen, för svenskar har en ful förmåga att se ned på östeuropeiska kvinnor, ungefär som man såg ned på finskor på 60-talet.

Det kan argumenteras att den svenska regeringen och i synnerhet medierna har engagerat sig en hel del i att få journalisten Dawit Isaak friad från sin fångenskap i Eritrea, men det går inte jämföra detta med Annika Östberg, som är dömd för dubbelmord medan Isaak är en journalist som har tillfångatagits och utan rättegång fått sitta i fängelse i åtta år.

Annika Östberg bör nu lämnas ifred, men min gissning är att kvällspressen och TV-kanalerna slåss med varandra för att få första intervjun med henne. Fattas bara att Femman bjuder henne in till ”Sanningens Ögonblick” eller skapar ett till skräpprogram: ”Den rätte för Östberg”. Ingenting förvånar mig längre i det här skräpmediasamhället!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 10 apr 2009 18:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: