sourze.se
Artikelbild

Undvik daglig kontakt med vännerna på nätet

"Efter den verbala pajkastningen kommer ångesten smygande. Den sitter fastnaglad i dagar, år, eoner för de som har fört diskussionen via e-mail och kan studera striden i skickat-mappen."

Nya kommunikationsmedel öppnar nya vägar för att utbyta idéer på de ibland mest intressanta och nydanande sätt. När du kan ringa gratis, chatta, skicka mail och vara med i diskussionsforum finns en sak att se upp för, nämligen att ha en alltför intensiv kontakt med dina vänner. Någon gång kommer nämligen tungan att slinta i en diskussion och någon av parterna kommer att retas upp. Konflikten trappas upp och helt plötsligt blir teknologin kanaliserare för ett bråk som till största sannolikhet hade kunnat undvikas.

Hur kommer det sig att konflikter uppstår i världar där kontakten via teknologin är vardaglig? Det beror på att hjärnan behöver vila ut, något måste kunna finnas att berätta om vid nästa möte med en vän. Dessutom är de flesta är utrustade med någon form av integritet, det är en frizon vi alla behöver.

Ponera följande: Du sitter och fikar i lugn och ro, plötsligt sätter sig en kollega ner framför dig. Kollegan har ett ganska motsägelsefullt kroppsspråk. Ler mot dig med kall blick, iris kärna är frusen och armarna i kors. Du känner bara en närvaro av ondska. Plötsligt börjar kollegan att ställa en massa frågor i hög röst och du känner dig korsförhörd inför resten av kollegorna. Det enda sättet att reagera är att visa avsky inför situationen, att vara nolltolerant. Ingen skall tillåtas att bli förnedrad av någon med mindervärdeskomplex. Det här Stasi-beteende handlar om att idiotförklara andra, strippa folk på deras integritet samt att nå de innersta drömmarna och tankarna för att sedan krossa dem. Ingen tänkande människa med självrespekt accepterar sådana konversationspremisser.

Nu är det bara till att se fikarumssituationen på ett nätplan. Skillnaden här är att din vän eller bekant inte har några illasinnade planer med kommunikationen. Men frågorna blir helt enkelt för många och tillslut når ni varandra på ett intimt plant. Integriteten får sig en törn och en konflikt uppstår. I försvarets impulsivitet belyser du din väns svagheter och handsken är kastad. Oroselden dränks i gasolin och innan du vet ordet av har signalvärlden med dess binära system skapat en antagonist. Efter den verbala pajkastningen kommer ångesten smygande. Den sitter fastnaglad i dagar, år, eoner för de som har fört diskussionen via e-mail och kan studera striden i skickat-mappen. Vid mötet på gatan visar pinsamheten upp sitt fula ansikte och om ens ord kan yttras blir det något socialt kompetent med ett kort adjö. Det var det kapitlet. Ciao!

Lärdomen av detta är att du bör ha lagom kontakt med dina vänner för att behålla dem och även kunna uppskatta den verbala dialogen. Uppskatta vänskapen.


Om författaren

Författare:
David Rehaag

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2009 10:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: