sourze.se

Earth hour är ett ytligt och meningslöst jippo

Släck ljuset en timme för att visa att du bryr dig om klimatet! Världsnaturfonden sprider detta budskap år efter år och lördag den 28 mars på kvällen är det dags igen.

Earth hour är ett ytligt, meningslöst jippo utan effekt. Bättre att använda denna timme till eftertanke och till att ta beslut om att till exempel att cykla mera och äta mindre nötkött!

I sammanhanget vill jag visa upp ett 75 år gammalt exempel på hur man sparade energi. När nybyggda Umedalens mentalsjukhus med plats för 500 patienter invigdes år 1935 fick de anställda skriftliga ordningsregler där det bland annat stod följande:

"Befattningshavare, som önskar använda radio å sitt rum, skall därtill genom skriftlig framställning till Direktionen skaffa sig tillåtelse. Jämlikt Medicinalstyrelsens gällande föreskrifter skall tillstånd för användandet av ELEKTRISKT VÄRMEGIVANDE APPARATER doppvärmare, platta, kaffekokare, strykjärn etc. inhämtas hos sjukhusdirektionen. Användande av dylika apparater utan dylikt tillstånd innebär olovligt tillgrepp av elektrisk energi och är sålunda straffbart enligt gällande lag. Sjukhusets HISSAR får icke användas i onödan. Jämlikt direktionsbeslut är det förbjudet, att inom sjukhusets lägenheter nyttja sprit- eller fotogenkök.
Undertecknat SJUKHUSCHEFEN."


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2009 11:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: