sourze.se

Det blåser kallt på SÖS akutmottagning

I november rasade en debatt om städning på sjukhus. Jag kan rapportera att en snuskigare toalett än den på SÖS akutmottagning får man leta efter. Men det hela handlar om något mycket större än bara städning.

Björn Bragé, var den patient före detta läkare, som i november slog larm om den bristfälliga städningen på Danderyds sjukhus. I direktsändning av Aktuellt fick han ett löfte av Danderyds sjukhus verksamhetschef Staffan Gröndal, att nästa gång Bragé kom till sjukhuset, skulle han få möta en fräsch miljö.

Många som såg inslaget, tyckte nog inte att det var något nytt under solen med skitiga sjukhus, men det var bra att någon slagit larm och att det för en gångs skull, blev uppmärksammat.

I senare inslag togs även Södersjukhusets städning upp. Patienter vittnade om förhållanden som var än värre än de på Danderyds sjukhus. Uppföljning utlovades. Men jag kan ju bara rapportera, att då jag själv var inne på SÖS akutmottagning i slutet av januari var toaletterna rent ut sagt äckliga. Så var det med den uppföljningen! Ursnuskiga handfat, toapappret var slut, handspriten var slut, tvålflaskorna var omkullvälta, och också de näst intill slut. Från tiden då jag växte upp så minns man ju sjukhustoaletter som näst intill sterila. Hur kan det se ut såhär, i dessa tider av larm från sjukhus om spridning av smittor, där de fått stänga hela avdelningar?

Men låt oss inte stanna vid att endast debattera städning då det gäller sjukhusvård och annan viktig verksamhet till exempel utbildning i vårt samhälle. Det hela handlar om något MYCKET större, än bara städning. Knäckfrågan är ju att vård och utbildning är två verksamheter som inte ska gå med vinst. Ekonomer har ju fullständigt förlamat vårt samhälle, med sina privatiseringsideologier och krav på att allt ska gå med vinst. Ingen drar i nödbromsen, socialdemokraterna har till och med hakat på trenden som den borgliga sidan startade och vänsterfalangen skriker inte tillräckligt högt, tycker jag.

Och om vi tar detta med städningen som ett exempel på misskötseln inom privatiseringen, så sker upphandlingen av denna så plumpt att seriösa företag inte ens vill vara med. Kommuner är så fixerade vid att lägga ut sina uppdrag på de billigaste entreprenörerna, så de inte ens bryr sig om, om det är ekonomiskt fördelaktigt i längden eller inte.

Citerar från ett inslag i Aktuellt:

”Det offentligas snålhet går ut över kvalitén, helt i onödan. I lagen om offentlig upphandling finns inget krav om att spara pengar. I lagen om offentlig upphandling, som ursprungligen är ett EU-direktiv, så finns det inget krav på att upphandlingen ska vara så billig som möjligt. Lagen ger upphandlingen två möjligheter. Antingen ges upphandlingen till den budgivare som har lägst pris och samtidigt uppfyller alla krav. Eller, vilket är vanligast, så ges kontraktet till det företag som ger det mest fördelaktiga budet. Och då behöver inte priset vara det viktigaste.”

Med andra ord, besattheten av att allt ska gå med vinst, gör att vi fullständigt skiter i kvalitén, och detta kommer att bli dyrt för oss i längden. Hur kan misskötseln av våra skattepengar gått så långt?

Tillbaka till SÖS akutmottagning. Förutom att den där uppföljningen av städningen lyser med sin frånvaro, så är miljön fullständigt miserabel, både för anställda och patienter. Det blåser iskallt in från ambulanshallen till exempel. Sjuksköterskorna får ursäkta sig då de kommer med iskalla händer och ska ta sprutor. Då jag var inne akut, så lovade jag en sköterska att ta upp missförhållandena inom sjukvården och sa samtidigt att jag ser det i ett mycket större perspektiv.

Vård och utbildning är två verksamheter som helt enkelt inte ska gå med vinst i vårt samhälle.


Om författaren

Författare:
Karin Holmberg

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2009 14:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: