sourze.se

Slavsamhället USA

"Livet i USA styrs av två krafter: den judiska och kristna slavmoralen och de ekonomiska krafterna som hela tiden strävar efter tillväxt och plundring av jordens resurser."

Man skulle kunna tro att slavar i USA tillhör det förflutna. Men så är ingalunda fallet. Landet är i högsta grad ett slavsamhälle. Officiellt har man förbjudit slavarbete. Men nu är det i stället de maktägande som blivit slavar. De är slavar under den fundamentalistiska religionen och den kapitalistiska tillväxtekonomien.

Att religion och krig hör emot är ju en historisk sanning. En av mina anfader, född 1608 i Jönköping, följde med den svenska armén i det 30-åriga kriget. Jag förmodar att han varje morgon välsignade soldaterna i deras mördande. Och det finns säkert en massa pastorer i Irak som välsignar de amerikanska legoknektarna. Historien är sig lik.

Livet i USA styrs av två krafter: den judiska och kristna slavmoralen och de ekonomiska krafterna som hela tiden strävar efter tillväxt och plundring av jordens resurser. Tillväxten sker genom olika våldsentreprenörer, genom krig och ödeläggelse. När tillväxten och landets BNP minskar, något som tydligen sker i dessa dagar så tar man till katastrofrubriker. Att hela tiden tillverka ännu mer av alltmer onödiga saker är vad som gäller över nästan hela världen. Och det är ytterst få som protesterar mot den utvecklingen. Miljöpartiet hade en gång 6 tim arbetsdag på sitt program men det hör man inget om nu för tiden.

Europa under 1900-talet härjades av tre ideologier, fascism, nazism och kommunism, som alla misslyckades och spred död och förödelse. USA klarade sig undan alla tre. Och det gjorde de tack vare symbiosen mellan den kristna och judiska religionen och det kapitalistiska samhället. Dessa behärskade människorna totalt. Men nu är bägge i kris. Judendomen och kristendomen utmanas av den radikala och fundamentaliska islamska religionen. Kapitalismen hotas av ett tilltagande köpmotstånd mot onödiga produkter.

11 septemberhändelsen kom som en chock för amerikanarna. Den självklara reaktionen var att slå till mot Irak med dess oljeresurser som var nödvändiga för USA. Det var samtidigt ett slag mot islamismen som hotar att sprida sig över världen. Men kriget har inte förbättrat läget för USA utan i stället förvärrat det. USA må ha en ny president, men han lär inte ha de viktiga och nödvändiga sjukdomsinsikterna och han lär inte kunna ändra på katastrofkursen.

Världen har blivit som ett kasino och allt fler har blivit spelberoende. Las Vegas lär ha 550 000 invånare. Man kan fråga sig om de lever ett meningsfullt liv. För 5 000 år sen fanns det ca 200 som bodde och strövade omkring i nuvarande Skåne. Visserligen levde de inte så länge, men de levde säkert mer meningsfullt och naturnära än de nutida slavar som vistas i spelhålan Las Vegas. Där har inte utvecklingen gått framåt.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 24 mar 2009 12:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: