sourze.se

SR - meningslöst brus eller kvalitativ radio?

"Vilsen har jag försökt lyssna på P2, som kör program på annat språk. P3 har jag inte förstått meningen med på länge, det går lika bra att ha på någon kommersiell kanal i stället. Det brukar bli rockklassiker, Vinyl eller Megapol. Men det känns inte bra."

Lördagsmorgnar har jag sedan många år tillbringat i ett stilla hus medan alla sover, med ett korsord, en kopp kaffe och Sveriges Radio. Vanligtvis har jag lyssnat på P1. Naturmorgon är ett utmärkt sätt att starta helgen och sedan har programmen runnit fram på rad.

Sedan en tid alltför lång, så har detta ändrats. Programmet ”Stil” har drivit bort mig från P1. En - i mitt tycke - motbjudande exposé över modevärldens trender och företeelser. Inslagens förtjusning över en vacker yta, må väl vara hänt! Sådant hör man här och var också i helt andra sammanhang. Men den obehagligt inträngande synen att man blir mer värdefull med vackrare kläder, eller i varje fall dyrare kläder känns svårsmält. OK, det sägs aldrig på det viset, men någonstans upplever jag det så.

Jag har försökt fly till P4, men där pågår ”Ring så spelar vi”. En brutal konfrontation med den svenska folksjälen en lördagsmorgon, som jag inte längre står ut med. Vilsen har jag försökt lyssna på P2, som kör program på annat språk. P3 har jag inte förstått meningen med på länge, det går lika bra att ha på någon kommersiell kanal i stället. Det brukar bli rockklassiker, Vinyl eller Megapol. Men det känns inte bra.

Kanske är det jag som avviker och har udda smak. Visst har jag åldrats och passerat 50, men det bör väl inte vara något hinder för lättlyssnade program med innehåll?

Vi har under många år åsett hur Posten gjort vad man kan för att utplåna sig själv. Det är inte länge sedan vi alla betalade räkningar via postgiro och ärenden på posten hade man då och då. Nu vet jag inte vad jag ska göra när någon turist frågar efter närmsta post. Vad säger man? Ska man börja med att fråga om ärendet? Allt detta ackompanjerat av stora lönepåslag till en högsta chefer.

Är nu SR på väg att göra samma sak? Det är rörigt, svårt att hitta en kanal att känna sig hemma i. Högljudda särintressen som bevakar sina positioner. ”Högmässan”, modeprogram, ”Ring P1”, som får mig att fly...

Givetvis kan inte alla anpassa sig efter mig. Men är jag så ensam? Tänk ett P2 som alltid spelar vacker eller värdefull musik - för en bredare publik än nu. Vem orkar i längden lyssna på de konstiga musikstycken som spelas? Kan inte programmen på annat språk få en egen kanal? De är viktiga och värdefulla och borde vara lätt tillgängliga för dem som letar.

Varför högmässa? Ja, det är inte så många som går dit. Men varför på radio? Många frågor, hittills inte ett svar. Jo ett! Annika Lantz har lämnat P1, men hon är ju kvar i P4...


Om författaren

Författare:
Per Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2009 12:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: