sourze.se

Avskaffa dödsstraffet på djur

"I regel döms väl inga oskyldiga människor i västvärlden till döden. Men de pälsdjur och grisar som döms till döden i Sverige är garanterat oskyldiga."

1996 gjorde Sifo en enkät om dödsstraff i Sverige. 40 var positiva och det måste man anse som en mycket hög siffra. Såvitt jag vet har man inte gjort nån liknande enkät om hur positiv man är för dödsstraff av djur. Den siffran skulle säkert bli mycket högre.

I regel döms väl inga oskyldiga människor i västvärlden till döden. Men de pälsdjur och grisar som döms till döden i Sverige är garanterat oskyldiga. Det är helt obegripligt att dessa gris-och pälsdjursfabriker som finns i Sverige verkligen får existera. Att föda upp grisar för proteinet skull är helt onödigt eftersom man kan få protein på annat sätt. Och att föda upp pälsdjur bara för att vissa företagare i en viss region ska få sysselsättning är helt sjukt. De förtroendevalda här i landet har verkligen inte skött sin viktigaste uppgift, nämligen att i det här fallet visa vägen för en bättre framtid.

De som fortfarande vurmar för att äta dödade grisar borde göra ett årligt besök på någon av alla de slakterier som finns spridda över landet. Eller varför inte bosätta sig ett stenkast från någon stor fabrik för uppfödning av grisar och känna den vedervärdiga odören därifrån? Då skulle de kanske få sig en tankeställare.

Men det ser mycket mörkt ut för att folk ska ändra sig. Och det beror förstås på att animalieproduktionen utgör en stor del av vårt kapitalistiska system. Och världen är inte beredd på en omvärdering av den industrin. Endast om ännu större missförhållanden avslöjas kan det möjligen bli en köpbojkott. Men det känns mycket avlägset. Det är grymt, har ju grisen alltid sagt. Slakten är värst. Särskilt om man skållas levande.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 20 mar 2009 14:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: