sourze.se

Doktorn rekommenderar: Mediasvält

"Glo inte ens på 42-tummaren som länge väntat på att få jämna ut rynkorna i din panna. Stäng av all kommunikationsteknik, läs inte ens kiosklitteratur eller den där tidningen på morgonbussen."

Den romersk-katolska biskopen i Italien har föreslagit en mediafasta för landets troende. Länk: syracuse.comy" target"_blank" classbluelink>"Italys Catholics urged to go on high-tech fast" Detta i ett spår av fastaperioden som har börjat och upphör i påsk. En ide jag tycker är utmärkt!

Den kategori cyborgs som konstant lever nära media, de psykologiska cyborgen. Mina gelikar, vistandes på olika delar av Tellus, borde testa på mediasvält.

Oavsett vilken situation du befinner dig i, natt- som dagmänniska, hemkommande från jobbet, studier, festande, dina söka jobbkurser, allmänt flummande på stan, liggande på en fin beach, farandes på dina skidor, stäng av alla mediaformer, som sagt.

Glo inte ens på 42-tummaren som länge väntat på att få jämna ut rynkorna i din panna. Stäng av all kommunikationsteknik, läs inte ens kiosklitteratur eller den där tidningen på morgonbussen. Givetvis, i den mån du kan. Det är intressant att studera och mäta effekten av experimentet. Hur många minuter klarade du dig? Själv gick det några timmar. Sedan kallade plikten, tvånget att nyttja media för att bli nådd. Men de få timmarna gjorde gott.

Det är näst intill en lyx att kunna unna sig svälten då och då. Det är ett sätt för din hjärna, dina sinnen och din kropp att få vila ut från alla intryck en liten stund. I början kanske du blir stressad. Det är en form av av reaktion. Men efter ett tag kommer du att finna mer ro i pauserna. Se det som en reningsprocess för att kunna fungera bättre som psykologisk cyborg. Då kan du även under tvånget bli mer effektiv i mediaanvändandet och skapa rutiner som gör att du kontrollerar media i stället för tvärt om. Media på dina premisser helt enkelt. Ett steg att göra detta är att börja föra ner anteckningar om dina mediavanor. Hur ofta per dag/vecka/månad läser du e-mail, lyssnar på radio, ser på TV, slösurfar, leker med i-poden och så vidare. Se vad du kan skära ner på. Sedan är det som sagt till att studera effekten av den här handlingen. Det är intressant.

Den innersta resan kan ibland vara den längsta men mest givande.


Om författaren

Författare:
David Rehaag

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2009 13:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: