sourze.se
Artikelbild

Moderaterna har Miljöpartiet att tacka

Maria Wetterstrand: "Nu har Moderaterna alltså delvis accepterat den politik de tidigare varit emot. Så långt bra. De fortsätter dock hävda att Miljöpartiet och hela miljörörelsen har fel i det som vi nu föreslår."

Sofia Arkelsten och Moderaterna sitter i en rävsax när det gäller klimatpolitiken. Å ena sidan är det deras livsluft att påstå att Miljöpartiets politik är dålig. Å andra sidan är det just tack vare Miljöpartiets politik de kan åka världen runt och skryta om Sveriges klimatframgångar.

De miljöskatter vi införde förra mandatperioden var Moderaterna emot. Varenda moderat var emot varenda höjd miljöskatt. Trots att vi använde miljöskatterna till att sänka inkomstskatter och arbetsgivaravgifter. Vi gröna har alltså sänkt skattetrycket i Sverige i takt med att
miljöförstöringen minskat.

För hushållen var det en bra affär att byta ut oljepannor mot bergvärme, pellets eller fjärrvärme. Med Moderaternas politik hade en stor del av de svenska hushållen fortfarande suttit fast i ett oljeberoende för uppvärmning, vilket hade varit förödande för deras ekonomi när oljepriserna förra våren låg över 150 dollar fatet.

Samma sak med trängselskatten, där Moderaterna föll på eget grepp. I sin längtan efter att bli av med trängselskatterna drev de fram en folkomröstning i frågan. När de själva fick makten i både Stockholm och staten tvingades de ha kvar trängselskatten, på grund resultatet av den folkomröstning de hoppats skulle vara en garanti för dess avskaffande. Folk upplevde helt enkelt de positiva effekterna av den gröna politiken.

Nu har Moderaterna alltså delvis accepterat den politik de tidigare varit emot. Så långt bra. De fortsätter dock hävda att Miljöpartiet och hela miljörörelsen har fel i det som vi nu föreslår.

Nu går regeringens politik ut på att Sverige istället för insatser på hemmaplan ska göra satsningar utomlands. Klimatet behöver dock båda delarna. Det behövs insatser på hemmaplan. Det som inte vi gör nu kommer våra barn att behöva göra istället. Det finns inget att tjäna på att skjuta upp dessa insatser. Nästa gång oljepriserna går upp över 150 dollar fatet vill jag att svenska landsbygden ska ha andra alternativ än bensin för bilarna. Med regeringens politik bestraffas idag alla bilister som tar miljöansvar, medan bensinbilisterna gynnas. Det bromsar upp omställningen till ett klimatsmart samhälle.

Satsningar utomlands behövs, men även här gör regeringen fel. De satsar bland annat stora summor i Världsbankens Clean Technology Fund, grundad av George W Bush. Pengarna kan satsas i såväl kärnkraft som kolkraft och mottagarlandet har minimal påverkan på utformningen. Detta är inte seriöst om Sverige vill mötas med respekt av länderna i Syd och pengarna är felriktade ifall syftet är att skapa ett hållbart världssamhälle.Följ fortsättningen på klimatdebatten här:

20/3 Sverige har tagit av sig miljöns ledartröja
"Det är oklart varför regeringen vill satsa på att sätta in treglasfönster i Storbritannien, istället för att investera hemma..."
- Anders Ygeman, s Ordförande Miljö- och jordbruksutskottet

17/3 Politik går före prestige
"Jag kan säga att andra politiker har gjort bra saker. Men det kan inte Maria Wetterstrand..."
- Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig M

13/3 Enhetlig och realistisk klimatpolitik gör skillnad
"Miljöpartiet är bra på att vilja saker..."
- Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig M

12/3 Det är ynkligt och tragiskt
Regeringens påstående, att dess klimat- och energipolitik, är mest ambitiös i Europa är en ren och skär bluff...
- Maria Wetterstrand, språkrör MP


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2009 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: