sourze.se

Melodifestivalen 2009: "La voix" för finkulturell

"Ändå tyckte jag Alcazar skulle vinna. För den låten hade allt; balans, charm, säkerhet och ett coolt, glatt budskap. Men jag vet en som blev glad, för att han gissat på rätt vinnare!"

Ja, finalen i Melodifestivalen var sannerligen som en INTI RAIMY, inkaspråk för en "hyllning till solen", och påminde mig om det storslagna skådespel jag såg i Peru i somras, där indianer från hela landet samlades för att hylla solen, dansa på gatorna och bära underbart vackra dräkter i alla färger.

Petra Mede var som en indianprinsessa, med sitt mörka hår och sin guldskimrande, pärlbeströdda klänning. Det var fest och glam när hon gjorde entré i en vagn på scenen, precis som inkafolket forslades fram - och scenens arrangemang påminde dessutom om de berömda stenbyggnadsverken i svart och vitt, som inkaindianerna byggde.

En imponerande ingress till programmet utförde de tävlande sjungandes, iförda uniformer, vilket utlöste ett enormt jubel i Globen. Man viftade med ballonger och plakat och glädjen stod högt i tak. Utskällda Melodifestivalgeneralen Christer Björkman stod allvarlig och stram i uniform på scenen bakom Petra och befäste, att han faktiskt har skapat en enorm och mångfacetterad Melodifestival, trots kritik och skepticism under resans gång. Väldigt bra gjort så här med facit i hand!

Nu är det slut på Melodifestivalen för den här gången och härmed följer min lilla sammanfattning av det jag såg och uppfattade av festivalen och artisterna, vilka var elva stycken.

1 Måns Zelmerlöw – ”Hope & Glory”
Låten påverkade inte mig särskilt, men Måns tycker att det är det bästa han vet, att stå på scenen. Det bästa tyckte jag var när Måns sjöng "Yeeah! " med jämna mellanrum. Han är både snygg och glad och rör sig fint över scenen, men jag tyckte låten hade för låg tonhöjd och den var för högtravande för min smak.

2 Caroline af Ugglas – ”Snälla Snälla”
Caroline, som tycker att soul är inlevelse och fokusering, kom in på scenen med armarna utsträckta, som en sån där kristusstaty man ser i Sydamerika högst uppe på en bergstopp, under publikens vissel och hurrarop. Hon är ball! Texten är unikt enkel: "Låt mig inte sitta ensam här!" Hon fick rätt höga poäng av mig.

3 Agnes – “Love, love, love”
Discolåt. Agnes levererar det bästa hon kan i sin välskräddade gulddress. Hon ser ut som en prinsessa från inkariket - och hon är väldigt söt. Det var ett bra uppträdande som kunde ha lyckats, om hon haft bättre röstresurser. Bra jobbat tyckte Petra Mede, och det tyckte jag också!

4 H.E.A.T. – ”1000 miles”
Hårdrocksschlager med glada killar som det svänger rejält om. För kompakt musik för att vinna, tycker jag, men texten visade att tuffa killar blir också lika kära, som alla vi andra - och kan gå tusen mil för att möta upp sin älskade.

5 Emilia – ”You´re my world”
Emilia vill vara kvinna och sensuell sa hon, men jag stördes av att låten påminde om minst ett par kända jazzlåtar, som jag inte kunde komma på vilka de var i hastigheten. En otroligt inställsam låt. Emilia skulle satsa på sig själv i stället, som Caroline af Ugglas gör. Men - låten kan slå! Det vet man aldrig. Den är onekligen medryckande.

6 Alcazar – ”Stay the night”
En tight grupp. Målmedveten "Klubbdisco". Bra låt! Farlig för de andra deltagarna. Varför? Jo, just för att trion är så "tight" och målmedveten. Snygg dessutom!

7 Sarah Dawn Finer - ”Moving on”
Sarah gör en sydamerikansk Caroline af Ugglas-gest i entrén med armarna utåtsträckta. Man har lagt till ett eko till hennes röst, hör jag till min förvåning. Det gör sitt till. För det var väl inte playback eller kören jag hörde? Hon är som en liten flicka Sarah. En vacker renässanstavleflicka. Vacker färg på klänningen, rosa-aprikos. Uppe på pelaren, tar hon i; "Nothing will break me down!" Hon tror verkligen på den texten.

8 E.M.D. - ”Baby Goodbye”
Aggressiv låt! De tre killarna kommer in i sina vita frackar och hattar med sitt trista meddelande; "Baby goodbye" följt av "I´m feeling so free now, when you´re gone" En hämndlåt mot feministerna? Dubbla budskap, snygga killar, dåligt "message". För mig är innehållet i låtarna lika viktigt som framförandet. Ett trist budskap skapar ingen schlager.

9 Sofia – ”Alla”
Sofia sjunger på grekiska. Har ingen aning om vad låten handlar om! Klart minus från min sida! Totalt ointressant låt. Passar på radio i Grekland. 0 poäng från mig.

10 Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna”
Molly tycker det hela känns overkligt. Hon är söt - men räcker det? Räcker inte alls! Passar för en musikal på Palladium. Svag låt. Mollys röst är emellertid okej. Undrar hur Molly skulle ha gjort Astrids låt? Sen har hon inte kroppen och hållningen för stora scener heller. Tycker jag.

11 Malena Ernman – ”La voix”
Lite grekisk är också Malena i sin framtoning. Hon kan vinna, men bara för att hon luras!
Om man frågar folk efteråt, varför de röstade, så vet de inte själva. De lurades bara in i operavärlden på skoj. En låt för överklassen! För "La noblesse".

Petra blev förvandlad till en nunna vid första röstningen, innan folket kommit in för att avgöra. Ett häftigt och komiskt rysk-svenskt samarbete tog plats på scenen med musik, dans, ryska dockor och färgexplosion. Temat var en låt vid namn "Tingeling" som man skämtat om genomgående i programmen.

Otroligt bra upplägg på finalen!

Petra Mede berättade om sina relationer, att när hon gjorde slut med pojkvännen, skickade hon ett sms där det stod: "Ät skit och dö!" Det skulle ge kraft till kvinnor och tjejer, att bli lite tuffare mot killarna. Ja, det kanske skulle hjälpa bättre än att sitta och gråta och anklaga sig själv? Kanske ett bra tips?

Petra hade kallat in sina komikerkollegor från hela Sverige att sitta i juryn. Jag roade mig med att kolla vilka av artisterna som fick 12 poäng av Sverigejuryn.

Luleå - Caroline
Umeå - Måns Z
Sunsvall - Alcazar
Falun - Emilia
Karlstad – HEAT
Örebro - E.M.D.
Norrköping - La Voix
? - Måns Z
Växjö - Sarah D F
Malmö - HEAT
Stockholm - Måns Z

Måns Zelmerlöw låg i täten länge, Caroline af Ugglas också och Alcazar, som var mina favoriter, slogs om första platsen ända till folket kom in - och då vann Malena Ernman med "La voix". Jag tycker att låten är relativt fin, men den passar inte mig. Den är för finkulturell, i min smak. En låt för de som redan har sitt på det torra - och kan kosta på sig lite lyx i tillvaron. Jag är mer för Caroline af Ugglas stil.

Ändå tyckte jag Alcazar skulle vinna. För den låten hade allt; balans, charm, säkerhet och ett "coolt", glatt budskap. Men jag vet en som blev glad, för att han gissat på rätt vinnare!


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2009 11:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: