sourze.se

Jämställdhet hör inte hemma i sovrummet

"Tänk vad stelt och tråkigt ens gemensamma sexliv skulle bli om man var tvungen att ha någon slags regelbok som man var tvungen att gå efter, för att få det att bli jämställt."

Surfade runt och hittade en artikel skriven av en kvinna i 30-årsåldern, som klagade på det faktum att sex inte är jämställt, och i mångt och mycket förnedrande för kvinnor Alla män är som Stureplansprofilerna.

För det första: INGEN ska påstå sig ha någon rätt att ha synpunkter på mitt sexliv. Liksom allt annat här i livet, mitt liv är mitt och rör bara mig. OM den personen jag har sex med tycker att något av det vi gör är jobbigt/förnedrande, så självklart lyssnar jag på henne.

Men som författaren till denna tjej gör, att ställa sig själv i främsta ledet och vråla ut "såhär är det!" Jag tycker det är lika illa att säga att alla tjejer älskar oralsex som att säga att alla tjejer hatar det. Visst, sen kan man hålla på och räkna procentuellt och dylikt, på hur många som gillar det och inte, men vad har det med saken att göra egentligen? Vi är ju alla individer.

Om en undersökning till exempel visar att var sjunde tjej tycker om analsex, då kan jag ju inte förvänta mig att var sjunde tjej jag träffar gillar det. För vi lever ju praktiskt och inte teoretiskt. I sängkammaren precis som i övriga livet är vi alla individer. Vissa tycker om att skriva, vissa tycker om att rita. Andra tycker det är riktigt kul att baka medan ytterligare nån annan har virkning som främsta intresse. Och det går inte att generalisera dessa hobbys, lika lite som det går att generalisera sexuella preferenser efter undersökningar.

Herregud, vem tror hon att hon är?

Intressant tanke: Om sex bakifrån är kvinnoförnedrande och förtryckande, menas det att då att hundar också ägnar sig åt kvinnoförtryck? Katter? Kanske en stödgrupp vore på sin plats? Eller en tvådagars kurs för dig och din hund: "Så parar du din hund enligt jämställdhetens stadgar." Kan tänka mig att Aftonbladet hoppar jämfota av glädje: "Idag i Wendela: Så lär du din hund att skeda."

Tänk vad stelt och tråkigt ens gemensamma sexliv skulle bli om man var tvungen att ha någon slags regelbok som man var tvungen att gå efter, för att få det att bli jämställt. Jag är inte ute efter jämställdhet när jag har sex, jag är ute efter min och min partners njutning.

Eller jag kanske har missat nåt? Tar man med sig politiken in i sovrummet? Tjejen kanske håller en monolog om det kapitalistiska samhällets uppbyggnad och struktur, alltmedan mannen ger henne oralsex? Eller kanske mannen beklagar sig över våra höga bensinskatter, samtidigt som hans flickvän kysser honom över bröstet och neråt? Eller kanske ska man ha en debatt om flyktingfrågan, samtidigt som man älskar ömt i missionärsställningen?

Ta inte in jämställdhetsdebatten in i sovrummet. I sovrummet huserar nämligen bara jag och min eventuella partner, och där vill vi inte bli störda.


Om författaren

Författare:
Adrian Andersson

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2009 13:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: