sourze.se

Den underbara Marxismen

"Politik är konsten att leta efter problem, hitta dem överallt, ställa fel diagnos och använda fel botemedel."

Den som kläckte detta citat var inte Karl Marx utan komikern Groucho Marx, en av de kvickaste och roligaste människor som någonsin gått i ett par skor. Tillsammans med sina bröder Harpo och Chico bildade han filmtrion som skulle bli kända som de legendariska bröderna Marx vars filmer än idag får många att skratta gott.

Modern Miene Schönberg, kallad Minnie, kom ursprungligen från Tyskland men flyttade tidigt till USA. Fadern, Simon Marx, vilken hon träffade vid 18 års ålder och kom att gifta sig med, var från Frankrike och hette egentligen Marrix i efternamn men bytte namn till det mera tyskklingande Marx för att lättare få arbete eftersom tyskar hade rykte om sig att vara duktiga på att jobba.

Minnies första barn Manfred dog vid 3 års ålder, men hennes övriga barn, Leonard Chico1887, Adolph Harpo 1888, Julius Groucho1890, Milton Gummo1892, och Herbert Zeppo1901, skulle alla uppnå hög ålder efter många framgångsrika år. Båda föräldrarna var mycket musikaliska och Minnies bror Al Shean var en populär vaudevilleartist som introducerade bröderna på allvar i showbusiness.

Efter flera framgångsrika år på klubbar, danshallar och diverse teaterscener runt om i USA fick Hollywood upp ögonen för de begåvade bröderna och en rad kassasuccér följde med filmer som Animal Crackers Muntra Musikanter, A Night at the opera En galakväll på operan, A Day at the Races En dag på kapplöpningarna och Go West En dag i vilda västern, alla idag klassiker i komediegenren.

Även om vissa av filmerna idag känns lite daterade så lever flera klassiska scener kvar och inte minst Grouchos fyrverkeri av roliga, vassa repliker, odödliga oneliners som:

"Han må se ut som en idiot och tala som en idiot, men låt inte lura er, han är verkligen en idiot."

"Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra."

"En morgon sköt jag en elefant i min pyjamas. Hur han kom i min pyjamas är för mig en gåta."

"Om inkomstskatten är det pris vi måste betala för att hålla regeringen på fötterna så är underhåll det pris vi måste betala för att få omkull en kvinna."

"Det här kan ju en femåring begripa. Hit med en femåring!"

"Jag tyckte inte om pjäsen, men jag såg den under ogynnsamma förhållanden. Ridån var uppe."

Efter filmkarriären ledde Groucho i flera år "You bet your life" en mycket populär frågesport i amerikansk TV där han fortsatte att leverera lysande oneliners.

Här kan ni se ett litet klipp ur den serien:
Länk: youtube.com

Här är några pärlor ur Marxfilmerna:
Länk: youtube.com
Länk: youtube.com
Länk: youtube.com

Här är Groucho intervjuad på gamla dar:
Länk: youtube.com

Mer godis om Groucho:
Länk: youtube.com


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2009 14:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: