sourze.se

Att satsa på ungdomen behöver inte kosta pengar

"Nej, ungdomen behöver inga flashiga lokaler, vad de behöver är vuxna som kan iordningställa plats, ha ett positivt synsätt på ungdomar och förstå sig på unga människor."

Samhället har blivit en krutdurk. Rån, mord, våldtäkter och bränder nästan dagligen.

Varje år anlägger barn och ungdom under 18 år 5000 bränder på olika platser. Skolorna är ofta drabbade och varje år kostar bränderna i skolor runt om i landet 300 miljoner kronor.

Psykologiprofessor Sven Å Christianson tycker att vi ska ta bränderna i skolorna på allvar. Han tror annars att attentaten kan riktas mot människor.

Jag ser den stora frustrationen varje dag i skolan där jag jobbar. Där har man visserligen bara tänt eld på en brandvarnare för två år sedan, men det räckte för att fatta, att det kan hända när man minst anar det.

Psykologiprofessorn tror inte att det är en lek det handlar om, när ungdomar anlägger bränder i sin skola. Han tror också att man kan se varningstecknen innan sådant här händer. Bland annat säger han att många elever vet om vad som ska hända, även i de skolor som drabbats av beskjutning av elever. Det har eleverna i skolan känt till innan.

Jag tycker att vi ska satsa på ungdomen i Sverige och inte bara prata. De unga behöver mötesplatser, där de kan träffas, lyssna på musik och umgås. De är inte särskilt krävande, som man tycks tro på politisk nivå, då man kostar på olika stora anläggningar med klätterväggar, danssalonger, träningssalar och dylikt. Inte undra på att det blir dyrt, om man ska tänka på det sättet. De ställena är inte heller särskilt tätt besökta.

Nej, ungdomen behöver inga flashiga lokaler, vad de behöver är vuxna som kan iordningställa plats, ha ett positivt synsätt på ungdomar och förstå sig på unga människor.

Min dröm är att vi skulle ha ungdomshus, ett på varje torg, där man kan se ljus, positivitet och glädje, och ungdomar som kommer och går. Där man kan lyssna på musik och känna livet pulsera, precis som ungdomen vill att livet ska göra. Enkla serveringar, inbjudna musikband då och då och förstående vuxna, som vet hur svårt det kan vara att vara ung. Det är ofta allt som behövs för att ungdomen ska trivas. Där skulle de skockas som runt en sockerbit. Där kanske de skulle se positivt på livet, i stället för att bli frustrerade och ilskna.

Ja, dyrt behöver det absolut inte vara eller bli, men hjärtat ska vara med när det gäller ungdomar, och de engagerade vuxna ska finnas där. De vuxna ska vara där, som vet att hur vi behandlar våra ungdomar påverkar framtiden. Ungdomar behöver kärlek och framtidstro och folk som ställer upp medan de växer till sig.

Då kan eventuellt bränderna bli färre och vi kanske också slipper massakrer i skolor.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 16 jan 2009 10:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: