sourze.se

Hur tänkte Hamasledarna?

De nu upptrappade krigshandlingarna är förödande
och dumdistriga


Alla utom de stridande parterna tycks vilja ha vapenvila i Gaza och Israel. Ett problem är att omgivningens tryck fortfarande inte har haft någon effekt.

Det israeliska övervåldet är oförsvarligt, men inte oväntat. Man följer tidigare mönster. Dessutom är det snart val i Israel. Huvudkandidaterna är angelägna om att visa handlingskraft.

I analyserna av det som skett och sker har jag inte sett några funderingar om hur Hamas har resonerat när man bjöd in Israel till det upptrappade krig som nu pågår och som är en katastrof för folket på Gazaremsan.

När Hamas efter vapenvilan startade ett omfattande raketanfall måste de ansvariga ha varit medvetna om vad svaret skulle bli. Det är bara att titta i facit. När Israel angrips blir vedergällningen mycket omfattande. Så har det varit år efter år. Det visste naturligtvis Hamasledningen.

Det är en gåta att man provocerade Israel eftersom man därmed i praktiken drog in de egna medborgarna i död och förödelse. Två tänkbara förklaringar finns. Den ena att det inte var Hamas ledning som beordrade raketanfallen mot Israel - i så fall en form av internt myteri. Den andra förklaringen är att Hamasledningen tog en s.k. kalkylerad risk och hoppades få stöd utifrån för den konflikt man visste skulle bli följden.

Oavsett vad som var orsaken så får de egna medborgarna dyrt betala för det som hänt. Frågan är om något internt politiskt och militärt ansvar kommer att utkrävas inom Hamas.

I Israel utkräver nu demonstranter politiskt ansvar för övervåldet. Men det räcker med att än en gång titta i facit för att förstå att protesterna inte får någon konkret politisk effekt.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2009 09:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: