sourze.se
Artikelbild

En julhälsning med en bekant melodi

"När jag för exakt tjugo år sedan körde på E4:an hem till min dåvarande bostad i Uppsala, började jag nynna en melodi."

När jag för exakt tjugo år sedan körde på E4:an hem till min dåvarande bostad i Uppsala, började jag nynna en melodi. Jag brukar faktiskt ibland göra så när jag åker ensam i min bil. Men den där melodin var lite speciell. Jag hade en stund senare, knappast tagit av mig ytterkläderna innan jag satte mig ned vid pianot och skrev färdig melodin som blev "Julen är Här", och sedermera spelades in av Tommy Körberg och Sissel Kyrkebø.

När jag hade nynnat färdig melodin och spelat in den på en liten diktafon kunde jag inte i mina vildaste fantasier ana att denna enkla melodi med Sölve Rydells fantastiska text skulle gå rakt igenom radioapparaterna och in i den svenska folksjälen.

I dag, 20 år senare har detta blivit ett faktum. "Julen är här" är enligt STIM den 5:e mest spelad jullåten i svensk radio vid juletid. Den sjungs av ett 100-tals körer runt om i Sverige varje jul och den har redan blivit en slags vintertidens motsvarighet till sommarens "Den blomstertid nu kommer", då den framförs som en skolavslutningslåt av elever runt om i landet när Jullovet börjar.

Låten har spelats in av ett dussintal artister genom åren. Bland dessa finns Christer Sjögren och Charlotte Perelli, och årets nyinspelning släpptes nyligen av Amy Diamond. "Julen är här" finns också på Norska och Danska under titeln "Julen er her". Budskapet är det samma:

"Julen är här i våra mörka länder, Kom låt oss ta varandras händer, när Julen är här"

Med denna text se nedan vill jag nu från mig och min medupphovsman Sölve Rydell önska alla Sourzeskribenter och läsare en riktigt God Jul. Vi hoppas att vår låt och dess budskap kommer att förgylla allas Jul i år och många Jular i framtiden.


Lyssna gärna här:
Tommy Körberg och Sissel Kyrkebø 1989
Christer Sjögren och Sanna Nielsen 2001
Christer Sjögren & Charlotte Perelli 2002
Linda Bengtzing 2006
Kören "Stämbandet" ifrån Mjölby


JULEN ÄR HÄR
Musik: Billy Butt; Text: Sölve Rydell

Stjärnorna faller i natten nu
Himlarna sänker sig ned över jorden
Och när stjärnans bloss
Tänder sitt ljus hos oss
Brinner en låga klar
I hela Norden

JULEN ÄR HÄR
Och lyser frid på jorden
Glädjen är stor
I ett barns klara ögon bor den
Julen är här
I våra mörka länder
Kom låt oss ta varandras händer
När Julen är här

Och jag vill tända en stjärna till
Den som har frusit och gått vill i världen
För den som inte finns hos oss
Tänder vi nu ett bloss
Brinner en låga klar
Kom hit - här är den.

Ge oss, av den frid som rår
I stjärnornas förunderliga hem
Led oss på den väg vi går
Så att vi hittar hem till den

©1988 Billybee Songs/Misty Music AB


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 22 dec 2008 15:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: