sourze.se

Quicks falska minnen

"Mitt eget intresse för Quick kommer sig av att jag under den tid han var som mest aktuell debatterade ett annat fenomen: Sjukdomen, eller kanske snarare tillståndet FMS som utläses False Memory Syndrome och står för falska minnen-syndromet."

Mitt eget intresse för Quick kommer sig av att jag under den tid han var som mest aktuell debatterade ett annat fenomen: Sjukdomen, eller kanske snarare tillståndet FMS som utläses False Memory Syndrome och står för "falska minnen-syndromet."

Helt kort utgår teorin ifrån att många barn och även vuxna får "terapihjälp" att plösligt upptäcka att de som små varit utsatta för sexuella övergrepp. Detta vanligen av familjen eller andra närstående. Dessa psykologiska teser spreds över USA och naturligtvis även här.

I Norge blev en hel by utpekad: Alla männen skulle ha haft orgier med de små i dagislokalerna! Även här hemma fick vi allt flera dömda. Ett bra men fruktansvärt obehagligt exempel är när den ene läkarens lilla dotter i daCosta-målet ansågs kunna vittna om at hon sett en kvinna styckas under ett av faders övergrepp emot henne.

Psykologerna som sysslade med den här formen av "terapi" upprepade som ett mantra en och samma sanning: Barn kan inte ljuga om sådant här! Precis som om psykologerna är helt ovetandes om de kända häxprocesserna där barn sände sina mödrar och grannar till häxbålet. Eller tror dessa "terapeuter" kanske på att barnen faktiskt ridit med sina mödrar till Blåkulla på en upp och nervänd ko och haft sex med djävulen?

Jag undrade lite nu i veckan vem som skulle göra kopplingen först och det blev inte helt otippat Jan Guillou. Han har ju redan engagerat sig i män som blivit offer för FMS och skrivit en del i ämnet. Thomas Quick är ju ett skolexempel på en sjuk människa som lyckats få figurera som landets meste massmördare.

Att urvalet av offren verkar väldigt märkligt för att utrycka sig milt, bekymrar tydligen inte rätten. Men en pedofil kan ju dras till båda pojkar och flickor men till vuxna män och kvinnor också? Till och med ett vuxet par?

Detta borde fått varningsklockorna att ringa väldigt högt. Men inte! Att Quick uppgett medgärningsmän som alltid haft alibi bekymrar heller inte rätten. Inte ens den gång två pojkar han erkänt morden på visade sig vara i livet ,tvivlade rätten på denna sjuke mans svammel.

Själv har jag aldrig trott att Quick är en mördare, men ifall jag skulle ha haft några tvivel så försvann de när jag första gången läste boken Mytomanen Thomas Quick av journalisten Dan Larsson som kom ut 1998. De fakta som Larsson lägger fram är ganska lika de fakta som nu kommer fram i TV-debatten.

Jag minns av någon anledning en kommentar i debatten för många år sedan. En kvinna skrev så här:
- Jag tycker att Van der Kwast ska ta med sig Magica de Hex på kvasten till Blåkulla.
Ja varför inte?

Galnare påstående vimlar det av i den här debatten och jag är väldigt nyfiken på nästa avsnitt om Quick på SVTs Dokument inifrån på söndag.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 19 dec 2008 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: