sourze.se
Artikelbild

Idol 2008: Kevin Borg tar hem segern

"Man behöver inte vara atomfysiker för att konstatera att det är Kevin Borg som kommer att vinna årets Idol-final nu på fredag. Det råder inget tvivel om att Kevin är färdig som artist."

Man behöver inte vara atomfysiker för att konstatera att det är Kevin Borg som kommer att vinna årets Idol-final nu på fredag. Det råder inget tvivel om att Kevin är färdig som artist. Han har utstrålningen, rösten och hela han bara strålar av självsäkerhet. Han är proffs redan innan hans karriär har börjat. Alice Svensson får nöja sig med en silverplats och det ska hon tacka gudarna för, därför att hon förtjänar den inte. Konkurrenter som Anna Bergendal och framför allt Linda Pritchard borde ha stått där Alice står nu. En final mellan Kevin och Linda Pritchard - det hade varit spännande och mer av en duell än Alice mot Kevin. Det faktum att alla vet att det blir Kevin som vinner gör att man måste diskutera huruvida röstningssystemet i Idol ens fungerar.

Idol är ett koncept som finns i många länder och enligt formatet som alla måste rätta sig efter är det alltid telefon- och smsrösterna som avgör vem som får stanna och vem som får gå varje vecka. Detta fungerar i många länder. Ett bra exempel på att det fungerade i USA i år var att finalen blev mellan två alldeles utomordentligt skickliga artister: David Archuleta och David Cooke som vann. Men innan Cooke vann var det ingen, inte ens Hans Majestät "Kungen" av Idol-tävlingar, den brittiske musik- och TV-entreprenören Simon Cowell, som kunde ha gissat vilka av dessa killar skulle vinna "American Idol" förrän dess att de slutgiltiga rösterna inkom. Vad som gjorde finalen spännande var just att båda artisterna var likvärdiga vinnare. Årets svenska Idol är den raka motsatsen och betydligt tråkigare. Man har ju förstått de senaste veckorna att Kevin skulle vinna. Till och med fjolårets Idol var mer spännande, därför att man inte visste om Marie Picassso eller Amanda Jensen skulle vinna. Årets final är förutsägbar och därmed helt ointressant.

Vems fel är det då att det har blivit så här förutsägbart och lite halvtråkigt? Man brukar skylla alla fel på TV4 men i det här fallet tror jag inte att det är TV4s fel, utan felet enligt min mening ligger hos svenska folket som röstat. Juryn är det inget fel på heller. De tog ju fram de bästa 16 av alla artisterna. Det är folket ute i stugorna som haft dåligt koll. Enligt min professionella uppfattning har följande felaktigheter begåtts av folket som röstat i årets Idol:

1 Linda Pritchard skulle aldrig ha slagits ut så tidigt. Hon var årets bästa kvinnliga artist.
2 Johan Palm var kvar alldeles för länge. Han sjunger som en kråka. Han var inte färdig för ett deltagande i Idol.
3 Lulu Lamotte åkte ut alldeles för tidigt. Hon var en riktig sångerska.
4 Alice Svensson borde ha åkt ut för tre veckor sedan.
5 Robin E borde ha stannat kvar någon vecka till. Han är en bra rocksångare.
6 Lars skulle ha åkt ut mycket tidigare än han gjorde. Han var urusel!

Vad kommer då att hända med dessa artister när TV-kamerorna har slocknat? Min gissning är att Lars försvinner - han har ju redan försvunnit, och Johan Palm får någon slags halv karriär nästa sommar, men det kommer inte att bero på hans sång. Han kommer att gå före i kön på alla ställen i lilla Mjölby. Lulu Lamotte och Sepideh kommer att fortsätta sjunga karaoke och göra bra ifrån sig inför en jublande pub-publik. Eventuellt kan jag tänka mig Lulu Lamotte i någon reality-serie. Tjejen har verkligen karisma. Alice Svensson kommer aldrig att bli artist. Hon kommer att berätta för sina barnbarn om hur hon en gång i sin ungdom var med i en jättestor TV-grej. Robin Bengtsson kommer att sjunga i något rockband och dra lite publik under en kortare tid efter vilken han kommer att suddas ut och glömmas. Han är en bra sångare, men han saknar karisma och utstrålning och kan aldrig bli artist på grund av det. Kevin kommer att bli folkkär ett tag. Om han blir storartist kommer det att bero på två saker: 1 Hur mycket skivbolaget Sony BMG är beredda på att satsa på honom och 2 vilka låtar han spelar in. Han skulle kunna bli lika stor som Måns Zelmerlöv om hans karriär sköts rätt. Det finns dock också en risk för att han kan gå samma öde till mötes som Daniel Lindström vinnaren 2004. Men en sak får ni räkna med… det blir tidningsreportage om honom och hans söta flickvän en tid framöver, för Kevin har förutsättningarna för att bli riktigt folkkär! Anna Bergendal kan bli stor artist OM hon växer upp, slutar gråta och lär sig konsten av att välja rätt låtar att sjunga, och om hennes far låter bli att lägga sig i allting hon gör. I annat fall kan hon bli en sådan där sångerska som alla artister lyssnar på för att hon sjunger så bra, men som allmänheten aldrig ser.

Den som har förutsättningarna för att bli största artist från årets Idol gäng är Linda Pritchard. Varför? Därför att hon har "det", och med "det" menas att hon har det som behövs för att lyckas som artist. Hon är ungefär i samma stadium i sitt liv som en annan Linda som jag jobbade med en gång i tiden var för några år sedan innan hon fick sitt genombrott. Jag syftar på Linda Bengtzing.

Och skrällen då? Vad blir det? Det blir om Johan Palm skulle få för sig att anmäla sig till nästa års Idol! Jag vet inte om reglerna tillåter det, men om de gör det då säger jag bara så här: GUD BEVARE OSS!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 08 dec 2008 14:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: