sourze.se

Skolans Lucia fick inte heta Freddy

Freddy Karlberg ställde upp i skolans Lucia-uttagning och vann. Skolans rektor bestämde dock att demokratin inte skulle få segra i detta val, utan den så kallade "traditionen".

Freddy Karlberg i Motala ställde upp i högstadiets Lucia-uttagning och vann, med drygt dubbelt så många röster som tvåan. Slutresultatet var 105 röster mot tvåans 50. Skolans rektor bestämde dock att demokratin inte skulle få segra i detta val, utan den så kallade traditionen.

Enligt ett uttalande till SR nyheter säger rektorn: "För mig är tradition att lucia var en kvinna och har varit en kvinna genom tiderna." Länk: sr.se 1646&Grupp5466&Artikel2478468

Freddy blev alltså ifråntagen den luciakrona han rättvist vunnit. Hur ska man nu ställa sig till detta?

Själv tycker jag det är synd och fel att det inte blev Freddy som fick gå först i ledet i år. Jag tror det skulle ge många människor en tankeställare angående jämställdhet. Man kan se detta val som en symbolisk gest som visar att man kan göra en förändring bara man vill, och inte minst att ungdomar också är en drivande kraft. Som ung i Sverige idag är man trött på att höra att man inte har mycket att bidra med innan man är färdig med sina högre studier, och då tar ett kliv in i vuxenvärlden. Rektorns beslut att ta makten i egna händer och strunta i vad eleverna har att säga tycker jag är att ge långa fingret åt demokrati. Det är i första hand ett luciatåg som ska underhålla skolans elever och föräldrar, och att då strunta i vad eleverna verkligen vill se tycker jag är respektlöst. Luciatåget skulle också uppträda för pensionärer, pga detta har Freddy meddelat rektorn att han vid dessa tillfällen kan ta ett steg tillbaka och släppa fram en tjej istället, om de äldre skulle bli upprörda över att traditionen bryts. Länk: mtvt.se
/nyheter/artikel.asp?id68527
Trots det blev då istället den kvinnliga tvåan utsedd till Lucia.

Jag skulle vilja fråga rektorn varför hon tillät Freddy att ställa upp i valet från första början, då hon ändå skulle ta beslutet i egna händer. Den situation som uppstått handlar i första hand inte om ifall Lucia borde vara en man eller kvinna, utan detta handlar om att låta ett demokratiskt val ha sin gång, och inte som överordnande gå in och ändra på resultatet.


Om författaren

Författare:
Maria Göthberg

Om artikeln

Publicerad: 02 dec 2008 13:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: