Fullkornsprodukter sägs motverka cancer liksom uppkomsten av hjärtinfarkt. Detta utbredda påstående är icke belagt. Granskande expertgrupp har endast uttalat att fullkornsprodukter kanske "may contribute" bidrar till dessa hälsoeffekter. Samma "lösa" påstående gäller ett stort mediapådrag nyligen, att köttprodukter kan medföra cancerrisker.
Matens betydelse för hälsan intresserar och oroar många. Larm och reklam gör många skeptiska med resultat, att man vänder sig bort från motsägelsefulla råd.
Socialstyrelsens kampanj på 1970-talet i samverkan med Kooperativa Förbundet för att 6-8 skivor bröd om dagen var nödvändigt för god hälsa är ett praktexempel på hur företag styr åsiktsbildningen. Liksom när mejerinäringen fick de politiska ledarna att påstå, att mjölk är bra mot benskörhet.
Vem kan konsumenten bäst lita på när det gäller opartiskheten i informationen?
Livsmedelsverket? Mejerinäringen? Brödinstitutet? Universiteten?
Säg det den som kan. Kommersiella intressen styr i samtliga fall - man "samverkar" med forskare genom finansiering.
Från folkhälsosynpunkt är detta icke acceptabelt. Det finns idag ingen auktoritativ, vetenskaplig instans, fri från ovidkommande intressen!
Av Mats Hägglöf 27 nov 2008 16:01 |
Författare:
Mats Hägglöf
Publicerad: 27 nov 2008 16:01
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå