sourze.se

Galen i och av TV?

Är du en av dem som är galen i TV och blir galen av den?

Jag ser på TV minst sju timmar om dagen och vad har jag av det? Högre blodtryck, svordomar som växer i styrka, skratt, underhållning och så jag lär mig faktiskt ett och annat.

Så varför ligger jag och drar mig i soffan minst sju timmar per kväll? Dels för att min kropp är till synes frisk på utsidan, men inuti skriker den och för ett jävla liv. Därför behöver jag vila mycket. Vad tittar jag på som förgyller mina timmar? Först och främst på nyheterna, vilka egentligen är fruktansvärt likformiga från kanal till kanal. Det räcker att se nyheterna en gång per kväll, oavsett kanal. Ibland slår jag över till CNN men det går bara för sig när maken ser på den andra burken, han hänger inte med i språket.

Nåväl, det finns utmärkta program på TV4 fakta, jag älskar dokumentärer så ibland, beroende på ämne blir det även SVT:s Dokument utifrån och naturligtvis även inifrån. Serier som Lost, där jag anser att regissörerna är lost, har jag för länge sedan tappat intresset. De tio första avsnitten var hyfsade, sedan spårade det ut i ett hysteriskt skratt från min sida. Likadant med Prison break, hur många gånger orkar man se någon slå in en dörr?

Nej, tacka vet jag färdiga filmer som Rubus, Tyst vittne, Monsieur Poirrot med flera, de kan jag se flera gånger. Beck för hundrafemtionde gången, nej tack, men de nya avsnitten var bra. Nu kommer snart Wallander igen, hurra!

En del människor har inte TV alls. De har valt bort burken. Visst, varför inte? Det är upp till var och en. Men jag anser att TV är ett sätt att umgås. Man diskuterar program, analyserar dem. Skrattar åt dem eller blir fullständigt vansinnig.

Ett program som det har gjorts löpsedlar om, helt i onödan om du frågar mig, är Halal-TV. Jag såg det första avsnittet och blev som många andra skitförbannad. Ett program som gör folk arga är i mitt tycke ett uselt program. Program ska lyfta våra blickar, få oss nyfikna, göra att vi samtalar, men om vi blir förbannade kan vi inte tänka klart utan far fram som jehuer.

Hade varit mycket bättre om de köpt programmet från Iran. Där samtalar fyra eller kanske fem iranska kvinnor, två av dem bär sjal, de andra inte, en av dem är alltid en äldre dam. De samtalar ovanligt frispråkigt om kvinnors situation i Iran, om sex, äktenskapet med mera. Mycket intressant program från SVT:s Dokument utifrån. Borde kanske någon som kom på idén med Halal-TV tittat på och lärt sig innan.

Har jag någon annan glädje än bara tittandet alla dessa timmar? Ja, kanske det. Om det berättar jag i så fall efter den tionde december.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 19 nov 2008 17:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: