sourze.se

Hoppet om en bättre värld

Jag tror att Obama kan påverka världen mer än man tror, död eller levande. Vi har sett det hända, miraklet, att en svart man har blivit vald till president i "Världens Största Demokrati"!

Jag tror att Obama kan påverka världen mer än man tror, död eller levande. Vi har sett det hända, miraklet, att en svart man har blivit vald till president i "Världens Största Demokrati"! Ja, nu gör USA skäl för namnet demokrati, helt plötsligt - och har gjort ett genidrag i världen, genom detta val av president.

Olyckskorparna är framme så klart och kraxar om alla möjliga katastrofer som ska kunna hända, från mord på presidenten till att Obama skulle var Jesus. Inte är det konstigt, att religionen skapar problem, när den används som slagträ, allt som oftast.

Vi får ju lära oss av alla psykologer, att vi ska utesluta det mörka och svåra och satsa på det som är bra i stället. Jag kan förstå att man får höra ordet "Frälsare" i det här sammanhanget och då får man ju bara hoppas, att den berörda personen, i det här fallet Obama, tar det för vad det är - ett rop på hjälp.

Det är inte konstigt, att det onda segrar, när bevisligen 75 av jordens befolkning är av aktoritär karaktär, dvs. de tror på vad andra säger och deras fördomar, utan att tänka själva.

Hade människor lyssnat till sina hjärtan, kanske världen skulle se annorlunda ut? Men nu är det katastrofteorierna som gäller och de är just rösten från det egna egot, som alltid vill ställa till problem. Egot är den ständige förstöraren och förövaren i människans liv. Tvivlet och förstörelsens moder.

Osökt slår mig tanken, att Obama kanske kommer att ha inflytande på politiken även i Sverige och mina tankar söker sig till Lars Ohly, som egentligen framstår som en medkännande och solidarisk människa, men inte får det gehör han kanske skulle förtjäna. Han knackar dörr och pratar med sina väljare och har alltid ett leende på läpparna. Sådana enkla tecken påverkar människor mer än vi tror. Det är utstrålningen som inger respekt först och främst och beskrivningen av Obama, som en journalist gjorde, tycker jag var ömsint mitt i alltihopa - "En mörk, smal man med utstående öron". Ligger det inte något ömt i den beskrivningen, att man kan kosta på sig att säga så om en president?

Hoppet om en bättre värld har vaknat och olyckskorparna kanske får rätt, det kanske blir katastrof. Men hoppet har tänts hos många människor i världen om en rättvis och varm värld över rasgränserna.

Det hoppet, kommer nog bli svårt att släcka, eftersom det är det som bär världen.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 13 nov 2008 07:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: