sourze.se

TV4:s journalister till salu

Inom TV4 är det vanligt att ena dagen göra skjutjärnsintervjuer med makthavare för att nästa dag extraknäcka hos dessa. Förbrukad trovärdighet, åtal för mutor och svarta pengar följer i spåre

TV4 har under ledning av den förre? revolutionären och syndikalisten Jan Scherman lyckats bra, åtminstone ekonomiskt. Journalistiskt är det gått sämre, för att inte säga uselt. Haverierna har varit många de senaste åren och toppas i år av rättegången mot dess grävande stjärnjournalist och innehavaren av Stora Journalistpriset, Trond Sefastsson.

Men mer om honom senare. Först några rader om vilken typ av journalister TV4 gillar.

Kommer ni ihåg uppståndelsen förra året när TV4-journalisten Anders Pihlblad krökade med statssekreterare Ulrika Schenström? Då fanns påpassligt nog också en fotograf på plats när de två varav Pihlblad är bög hånglade på krogen. Det hela resulterade i att Schenström fick avgå, sedan TV4:s ledning välvilligt spritt uppgifter om krognotan dock under ivrigt förnekande om att TV4 inte hade för vana att bjuda politiker på krogen, samt att oppositionen fått för sig att Sveriges existens som nation, nog kunde hängt på om Schenström var nykter den kvällen.

Anders Pihlblad förklarade sig vara ledsen och deprimerad för att han kommit med på bild när han kysste en kvinna - och det förstår man ju. Efter en kortare tids time out med full lön, för komma till rätta med sig själv och kanske förklara för sina pojkvänner, är Pihlblad nu tillbaka i selen, som om inget hade hänt. Journalistkollegor, partier från höger till vänster, ja, i stort sett alla ansåg att hans trovärdighet var förbrukad - utom TV4:s ledning, som anser att han är en ypperlig politisk reporter.

Niklas Svensson, som fick sparken från Expressen 2006, och som 2007 dömdes till dagsböter för tre fall av dataintrång, anställdes samma år som reporter på TV4-Nyheterna. På Expressen gjorde han sig bla känd för det gigantiska och avslöjande scoopet om att Göran Persson snattat godis. Han är också en ivrig förespråkar för att man skall supa med politiker. Allt enligt en intervju i Expressen 29/10 07 under rubriken "Riktiga reportrar festar med makten". En journalist helt i TV4:s smak således.

Och sen var det här med extraknäcken.

Lennart Ekdal - debattledaren ni vet - bjuder ut sig på marknaden medieträning och moderator bla för mellan 50,000 - 75,000 kr per uppdrag och omsätter miljoner varje år. Denne hedersman blir mycket upprörd när någon är ofin nog att ifrågasätta hans journalistiska trovärdighet och påpeka problematiska jävsförhållanden. När liknande extraknäck uppdagats hos andra yrkesgrupper, har han dock visat sig ha en mindre förståelse och inte varit sen att klandra.

Ekdal tycks på allvar tro att journalister har en högre och finare moral än vanliga dödliga. Han börjar gärna också sina försvarstal med orden: "Skulle jag riskera min journalistiska yrkesheder för snöd vinnings skull….." Nää, vem skulle kunna misstänka det!

Anna Lindmarker och Bengt Magnusson, TV4:s båda trovärdiga ? nyhetsankare, bjuder också ut sig på marknaden. Allt inom ramen för TV4:s opartiska sk journalistiska policy.

Jenny Östergren, programledare i Nyhetsmorgon, finns till salu för 31,000 - 43,000 kr per framträdande. Hon jobbar bla för Audi.

Tilde de Paula finns att hyra på Talarforums hemsida.

Malou von Siverts tjänar miljonbelopp på extraknäck varje år och tar mellan 37,500 och 50,000 kr om dagen för att bla medieträna informationschefer.

Steffo Törnqvist bla konsult åt Vin och Sprit och Patrik Ekwall är andra kända ansikten man kan anlita för diverse jobb.

Inte helt förvånande hänvisar man i reklamen till att man är känd från TV4.

Och så skandalen med Trond Sefastsson. Självklart skulle det särpräglade journalistiska klimatet på TV4, med av ledningen godkända lönsamma extraknäck, förr eller senare, sluta i domstol. Sefastsson är nu åtalad för två fall av grovt mutbrott och för bokföringsbrott. Han skall ha tagit emot över 400 000 kronor i en plastpåse och utan kvitton, mot löfte om att uppmärksamma en dömd narkotikaförbrytare i programmet Kalla Fakta i syfte att få resning i fallet. Han har också blivit anklagad för att hyrt en torped som skulle misshandla kunden, Idris Rexhepi, då denne börjat klaga på utebliven leverans.

Rättegången pågår fn men även hans supportrar, Journalistförbundet förstås!! och Olle Rosander som skrivit en sk vitbok om historien ställer sig frågande till mycket i Sefastssons agerande.

Nu är inte Stefastsson vilken murvel som helst. Nejdå, han är för många förknippad med undersökande journalistik och själva sinnebilden för obrottslig etik, författare till böcker om journalistik, lärare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation JMK på Stockholms universitet som ger grund-, magister- och forskarutbildning i journalistik, journalistikvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap. Därtill är han jurist, innehavare av Stora Journalistpriset och reporter på det grävande och undersökande TV4-programmet Kalla Fakta.

Enligt egen uppgift också uppskattad föreläsare för "sitt arbetssätt" på redaktioner och universitet Expressen 22/10 2008.

Under rättegången mot Stefastsson började det naturligtvis att brännas för TV4. Och nu försöker man två sina händer och med kraft hävda att denne blandat ihop sina roller som extraknäckande jurist och/eller reporter. Det sistnämnda är nog riktigt. Men kanske skulle TV4 först fråga sig vem som har initierat hela soppan med extraknäck som oundvikligen leder till blandade roller, bristande etik och förlorad journalistisk heder?

För mig är TV4, helt oavsett utgången av Stefastssons bravader, en kanal där man ofta måste fråga sig om det bakom nyhetsinslag, sk faktaprogram, dokumentärer mm inte döljer sig en svårartad form av korruption och ohederlig journalistik.


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2008 11:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: