sourze.se

USA-valet: Det är morgon i Amerika!

Jag sitter på ett hotellrum i New York och skriver. Ur TV och datorn strömmar JUBEL:
- Vi gjorde det. We can! Den nye presidenten heter Barack Obama.

- Det är morgon i Amerika!
Ronald Reagan använde frasen gång på gång under valkampanjen 1984. Han vann en jordskredsseger, inte minst därför att amerikanen i allmänhet älskar att vara optimist. Det bästa ligger alltid framför oss - så v i l l man i alla fall tro.

Och så känns det idag. Jag sitter på ett hotellrum i New York och skriver. Ur TV och datorn strömmar JUBEL:
- Vi gjorde det. We can! Den nye presidenten heter Barack Obama. Det betyder att världens mäktigaste nation för första gången valt en SVART man till sin ledare. I perspektivets förlängning betyder det - vem kan förneka det? - att allting är möjligt.
Ungefär så. Gång på gång hör jag att i fortsättningen kan en amerikansk pappa eller mamma säga till sin son eller dotter:
- Framtiden är din. Om du jobbar hårt och sköter dig så kan du bli precis vad du vill!
I fortsättningen gäller inte svart eller vit, gul, brun eller mittemellan. Demokratin har visat sin oändliga kraft. Alla ska med var fick jag det ifrån? och alla f å r vara med!

Att detta naturligtvis inte är sant, spelar ingen roll. Just idag är USA lyckligt. Åtta långa år med George Bush kostade på. Media klagade och gnällde på kriget i Irak, kriget i Afghanistan, det taskiga förhållandet till Europa och - småningom - den hemska finanskrisen. Bush blev den minst populäre president landet haft sen man började med opinionsmätningar och möjligen den minst populäre genom tiderna!. I det läget var krigshjälten John McCain mer eller mindre rökt innan kampanjen ens börjat. Bara Obama stod för FÖRÄNDRING och en ljusare framtid.

Därmed - låt oss inte glömma det - lärde de amerikanska väljarna oss en läxa. Chansa! Satsa på HOPP om en ljusare framtid. Säg nej till fördomar och olyckskorparnas profetior och låt oss utmana framtiden - tillsammans.

Jag har följt amerikanska presidentval sen 1956. Aldrig har resultatet känts lika spännande som nu. Det gäller även om jag vet att baksmällan, säkert som Amen i kyrkan, kommer rätt snart efter Jan 20 när familjen Obama flyttar in i Vta Huset.


Om författaren

Författare:
Ulf Nilson

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2008 14:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: