sourze.se

Papporna suddas ut i SVT:s "Singelmammor"

Vi skulle aldrig acceptera att mammornas del i vårdnaden knappt nämndes om vi skildrade ett par "Singelpappor".

Johan Croneman undrar i sin tilläggskommentar till en krönika publicerad den 10/9 - 2008 i DN om var singelpapporna är, då det mest är singelmammorna som är intressanta i diverse olika dokusåpor på tv nu. Jo, det kan man ju undra.

Men jag har också funderat då det gäller svt:s nya dokumentärserie "Singelmammor", varför man så totalt negligerar att tala om fädernas roll i relationerna. Okej, det är fokus på mammorna, men fäderna framstår som nonchalanta, då man inte ens nämner dem.

Vissa män dyker så småningom om upp som en skugga i serien, då de hämtar barnet i en hall: "Pappa brukar ta XX varannan helg kanske mamman nämner", så då förstår tittaren att pappan på något sätt är delaktig i vårdnaden. Men det var inte av intresse ens att nämna statusen på de olika fädernas delaktighet i relationen från början.

Mammorna nämner väl lite vagt i första avsnitten att fäderna "bara är borta". Om det nu är en pappa som tillexempel har stridit om vårdnaden, så blir de framställda som väldigt nonchalanta om man inte tydligare nämner vad de har för roll i relationen.

Om det handlade om att vi i tv skildrade ett par singelpappor, så skulle det aldrig accepteras att mammorna bara nämndes som "att de var borta". I första serien säger en av mammorna, som snart ska föda "Det kommer nog bli en bra med relation mellan pappan och barnet". Där finns det visserligen bara sporadisk kontakt mellan mamman och pappan nu, så det är ju svårt att ge närmre status på förälderns roll, men jag tycker ändå att vi ska vara medvetna om att fadern även där KAN ha stridit om föräldraskapet, men det får vi aldrig veta i serien.

Jag reagerar bara över att männen fullständigt suddas ut i serien och att vi inte höjer på ögonbrynen över det. Skulle det handla om kvinnorna/mammorna så hade vi inte accepterat att vi inte fått veta deras status i föräldrarollen.


Om författaren

Författare:
Karin Holmberg

Om artikeln

Publicerad: 15 sep 2008 17:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: