sourze.se

Eurovision Song Contest: Ingen rasindelning tack!

"Den här relativt harmlösa musiktävlingen för oss närmare varandra, ökar förståelsen och ger oss insikter. Låt oss inte förstöra den med en på gränsen till rasistisk uppdelning i vi och dom."

En av grundtankarna när Eurovision Song Contest startades 1956 var att förena Europeiska länder och människor i en lekfull och underhållande tävling. Nu vill Billy Butt och andra återinföra järnridån och införa "vi" och "dom". "Dom" röstar ju bara på varandra, det är politiskt och det är fusk, enligt Butt och andra.Till saken hör att den region där länder genom åren röstat allra mest på varandra är Norden...

Visst går det ibland att förutse var olika länders högsta poäng kommer att hamna. Men att kalla det politisk röstning är fel. Det är tittarna som röstar och miljoner tittare kan knappast beordras att rösta i ena eller andra riktningen. Sanningen är enklare. En artist som sjunger för ett land kan vara stjärna också i grannlandet, låten kanske liger på listorna i båda länderna, språket är detsamma och framförallt delar man musiktraditioner. En låt från Sverige kan låta "konstig" i öronen på en tittare från Portugal eller Montenegro, men nära musiksmaken för en tittare från Norge eller Finland.

I år deltog artister från 43 länder i Europa. Mer än 100 millioner tittare följde tävlingen, inget annat TV-program stora sporthändelser undantagna kan förena en hel världsdel på sättet. Den här relativt harmlösa musiktävlingen för oss närmare varandra, ökar förståelsen och ger oss insikter. Låt oss inte förstöra den med en på gränsen till rasistisk uppdelning i "vi" och "dom".

Europa har haft nog av järnridåer.


Om författaren

Författare:
Svante Stockselius

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2008 17:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: