sourze.se
Artikelbild

Idol - en pengamaskin

"Det finns ett sätt som TV4 tjänar pengar på - ett sätt som allmänheten inte har en susning om, men som vi som arbetar inom musikbranschen mycket väl känner till. Jag ska nu avslöja det."

Foto: TV4/Daniel Ohlsson

Åsikterna om Idol har börjat nu igen. De flesta åsikter i tidningarna , och även här på Sourze kommer ifrån många som inte har en susning om syftet bakom hela programidén. Ni blir lockade av TV4:s giriga pengadammsugare som lurar er att det är en talangjakt. Jag vill inte låta som en surgubbe eller besserwisser, utan jag vill bara återge fakta och framföra mina åsikter som jag bygger på snart fyra decenniers verksamhet i musikbranschen. Syftet med programmet Idol, både i USA och i många andra länder, och särskilt i Sverige, är inte att i första hand hitta landets nästa popstjärna. Syftet är utan tvivel att tjäna pengar på teveunderhållning och framför allt på tittarnas bekostnad. Ni som tror att TV4 bryr sig om artisternas framgångar ska veta att TV4 fullkomligt skiter i vad som händer med artisterna när kamerorna har slocknat, så länge TV4 har tjänat pengar på programmet. Daniel, Darin, Agnes, Markus, Marie och Amanda är bara små pusselbitar i ett stort spel. Vinnaren är alltid TV4.

Programmet Idol kommer ifrån USA. Den amerikanska versionen "American Idol" sänds också i TV4. Förresten det är David Archuleta som vinner i år Den amerikanska versionen har, åtminstone för oss svenskar alldeles för många reklampauser. Det märks hur TV4 har sytt ihop avsnitten för att vi ska slippa samma antal reklampauser som amerikanarna utsätts för. Men nästa gång ni tittar på den svenska versionen lägg märke till hur TV4 har lagt in flera reklampauser - mer än vad som är normalt för ett program på den kanalen. Men reklam är inte den enda källan till TV4s stora inkomster när det gäller Idol. Det finns ett annat sätt som TV4 tjänar pengar på - ett sätt som allmänheten inte har en susning om, men som vi som arbetar inom musikbranschen mycket väl känner till. Jag ska nu avslöja det.

Idol är ett samarbete mellan TV4 och skivbolaget Sony BMG. Samarbetet går ut på att TV4 hjälper skivbolaget att ta fram och exponera en ny "Idol" vars CD- skivor produceras och säljs av skivbolaget. Det är en kortsiktigt projekt som förnyas varje år eftersom lockbetet artisten byts ut varje säsong. Det låter bra för skivbolaget, men TV4 har ett pris för "samarbetet", nämligen att för varje CD som skivbolaget säljer får TV4 en summa pengar. Det kan handla om allt uppåt 25kr per såld CD skiva. Detta kallas i branschen för en "cross-over deal". Om då en artist som exempelvis Darin Zanyar skulle sälja 50.000 CD- skivor plockar TV4 in uppåt 1.250.000kr. Det är en sak, men artisten Darins royalty, enligt det där slavkontraktet, räknas efter att skivbolaget har räknat bort TV4s del, så inte nog med att TV4 tjänar pengar på reklamintäkterna medan artisten sjunger i Idol, de lyfter också pengar på vilka artisten inte får royalty!

Samtliga deltagande i Idol tvingas skriva under ett kontrakt enligt vilken man automatiskt fångas upp av skivjätten. När man anmäler sig till Idol får man veta redan från början att det blir ett skivkontrakt med skivbolaget Sony/BMG om man vinner. Och jag kan berätta två anmärkningsvärda saker om det kontraktet. 1 Sony/BMGs skivkontrakt är alltid på engelska och om jag inte minns fel är dessa avtal allt mellan 30 - 40 sidor långa. 2 Det finns nästan inga advokater i Sverige som förstår sig på dessa skivkontrakt, så artisten hamnar direkt i underläge. Språket är krångligt, även för en översättare och i princip handlar det om s.k. slavkontrakt. Men vad bryr sig ungdomarna som söker sig till Idol om det? De skriver gärna på ett skivkontrakt, för de tror att det ska uppfylla deras drömmar. Skivbolaget har alltid övertaget.

I den här pengamaskinen, som inte bara lockar med artisterna, ingår juryn som ett extra lockbete. Det finns redan åsikter om den nya juryn. Jag vill reservera min åsikt tills de har blivit lite varmare i kläderna, men jag kan redan nu säga att den här juryn utan tvivel är mer kompetent att ta fram en bra artist än den förra. I den gamla juryn fanns endast en person som kan någonting om musik och artisteri och det var Peter Swartling. De övriga var bara överreklamerade s.k. förstå-sig-påare.

Om man nu bortser från allt som jag påpekar ovan, var det första programmet ganska intressant. Juryn gjorde absolut de rätta valen och enligt min åsikt fanns endast en sökande som var värd att bry sig om, nämligen Johan Sommevåg. Utan att höra alla de övriga som kommer under hösten vågar jag påstå att han är en kandidat för finalomgången. Jag skrev samma sak om Darin Zanyar efter hans första framträdande i programmet 2004.

Visst är Idol bra teveunderhållning. Det är TV4s egen Melodifestival. Det drar tittare och det älskar kanalens direktörer som med tusenlapparna stickande ur fickorna och buntar av femhundringar från cross-over dealen med Sony BMG skrattar hela vägen till banken, medan vi konsumenter brottas med höga bensinpriser, höjda räntor och stigande matpriser. Gud bevare oss!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2008 11:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: