sourze.se

The Real News - oberoende nyheter

The Real News är ett nytt exempel på hur tunga journalister befriat sig från ekonomiska och politiska beroenden, och skapat egna nyhetskanaler med verkligt oberoende från allt utom sin publik.

I tidigare artiklar har jag flera gånger skrivit om nyhetsprogrammet Democracy Now. Det var länge unikt i sitt verkliga oberoende från politisk och ekonomisk makt men nu är de inte längre ensamma. Med internet som teknisk plattform har Paul Jay, VD för The Real News Network, startat en videobaserad, oberoende nyhetskanal som finansieras på samma sätt som Democracy Now, dvs av sin publik. Detta är naturligtvis möjligt genom de försumbara kostnaderna för teknik och drift, dvs om man jämför med traditionell etermedia.

Paul Jay var tidigare programledare för det största debattprogrammetpå CBS i Kanada. Han anser att nyhetsflödet generellt inte är faktabaserat eller kristisk granskande utan ofta blir en förmedlare och förstärkare av propaganda, i synnerhet under upptakten till Irakkriget vilket också blev avgörande för hans beslut att starta The Real News Se hela intervjun, länk nedan.

Min personliga erfarenhet av att ha följt på Democracy Now under många år och nu The Real News, är att oberoendet, engagemanget och seriositeten leder till en rapportering som snabbt får dig att börja ifrågasätta mainstreammediernas berättelser och perspektiv. Kontrasten är slående. Medan de traditionella kanalerna utstrålar TV-mässighet och lagomhet, med vackra leenden och oklanderliga stämmor, så utstrålar dessa nya kanaler skärpa, engagemang, medvetenhet och historisk förankring. Detta leder, inte helt oväntat, till att nyheter blir spännande och engagerande och att den egna förståelsen faktiskt fördjupas.

Tyvärr kräver det fortfarande hyfsade kunskaper i engelska efter som det inte finns några svenska alternativ än.

Se intervju med grundaren Paul Jay på amerikanska PBS:
" target"_blank" class"bluelink">Länk: therealnews.com
Se The Real News på:
Länk: therealnews.com
Se Democracy Now på:
Länk: democracynow.org


Om författaren

Författare:
Magnus Stenson

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2008 13:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: