sourze.se

Medvetslösa människor ska kunna bli provdjur

Vill du att forskare få använda dig som experimentperson utan ditt medgivande?

Det kanske kan vara svårt att tro det, men det finns faktiskt ett lagförslag om att läkare/forskare ska få testa mediciner och annat på folk utan deras medgivande. Närmare bestämt handlar det om patienter som är för sjuka för att kunna säga ja eller nej.

Så här står det i lagförslaget: "Om samtycke till en viss åtgärd från den enskildes vanlige ställföreträdare inte kan inhämtas i tid, skall särskilt utsedda företrädare få ta ställning till om samtycke ska lämnas när det gäller forskning i samband med hälso- och sjukvård och klinisk läkemedelsprövning som är inriktad på akuta situationer."

Det innebär att för dig helt okända personer utan ditt eller dina anhörigas medgivande ska kunna bestämma om du ska bli experimentpatient där du ligger svårt sjuk och inte kan företräda dig själv.

Det är frestande för en del läkare och andra att experimentera på mer eller mindre döende personer. Det motiveras med att det är för andra kommande patienters bästa.

Men med den typen av motiveringar kan man i vårdsammanhang - och i princip i alla andra sammanhang - försöka få igenom vad som helst. Detta enligt det gamla mottot att ändamålen helgar medlen.

Ett problem är också att forskarna inte vet hur medvetslösa, svårt sjuka tänker eller reagerar när de utsätts för ingrepp. Ingen vet om den medvetslöse lider av mardrömmar eller andra obehagskänslor.

Nu är en del läkare upprörda över att lagförslaget bromsats i departementshanteringen. Det är en professionell upprördhet. Men knappast mänsklig. Och inte etisk.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2008 22:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: