sourze.se

Spännande hem växer fram spontant

Det kryper i kroppen på mig då folk slår knut på sig själva för att hitta spännande inredningsdetaljer skapad av utomstående. Lita på er egen förmåga att skapa personlig prägel i hemmet!

Jahapp, så blev det visst trendigt med att fixa till lite rost på prylarna i SVT:s "Sommartorpet". Inredningsdetaljer i ett hem växer fram spontant, och det är inget som krystat skapas av ett par inredare. Men det är som folk är rädda för sig själva, då deras hem växer fram. Det "gamla" ska bort mellan varven. Det ska dit nytt. Tacka fasen för att hemmen blir tråkiga! På forum på nätet diskuteras vad som är inne i inredning just nu. Obegripligt att följa trender i sitt eget hem, tycker jag. Ens hem är ens själ. Det byggs upp under en livstid. Man skapar sin egen trend genom att man sätter sin egen personliga prägel på det. Det är att göra våld på sig själv att låta en utomstående komma hem och rumstera om. Jag tror att problemet uppstår av att folk renoverar sina hem för perfekt, och så blir de tråkiga och då måste de ha några spännande inslag. Det kröp i kroppen på mig, då inredarna i sommartorpet hittade på att dasset skulle ha en "kunglig toalettlook".

Själv tycker jag det är roligt när inslag i ens hem helt plötsligt blir spännande inredningsdetaljer fast man inte planerat det från början. Tillexempel så behövde vi en lösning på var vi skulle ha våra böcker här hemma. Vi fixade hyllor i trappen. Då böckerna stod där så upptäckte jag att jag älskade att ha "trappböcker". Hur ska en utomstående inredare kunna veta vad jag kommer att börja älska i mitt eget hem, när jag inte ens själv vet det alltid? Och det är i lite ostrukturerade hem, där inte allt är perfekt från början som sånt här växer fram, tycker jag. Man vet aldrig vad man kan börja tycka om i sin interiör hemma. Jag satte tveksamt upp ett par lerfigurer, på pianot gjorda av min dotter, för ett tag sen. I ärlighetens namn brukar jag inte vara så förtjust i "dagisprylar". Prylar som barn gjort, får man vara lite försiktig att inreda med. Det kan ju lätt se lite för stökigt ut. Men sen upptäckte jag att figurerna var hur coola som helst. De passade jättebra på pianot. Likaså upptäckte jag att jag numera tycker om en tavla som kommer från min sambos släkt som jag inte tyckte om från början, på väggen i mitt rum.

Kanske har jag anpassat mig efter omständigheterna? Huset jag bor i, som är min sambos och tidigare hans släkt är plottrigt, och inte renoverat sen det byggdes -56. Samtidigt tycker jag det är spännande att upptäcka vinklar och vrår som jag tycker om, som jag inte sett från början.

Jag gick nyligen på en visning av mitt barndomshem byggt 1928, där allt i byggnadsdetaljer var bortblåst, sen en renovering 1978. För mig var det något av det mest smaklösa jag sett. Värre än ett pakethus från Gullringehus där man försöker efterlikna äldre hus. Men det lustiga är att folk går på det. Huset kanske har en "ålderdomlig look" men invändigt är huset totalt utblåst. Som att bo i en avskalad barack. Folk vill ha det så! Utgångspriset var 5 miljoner. Mäklaren sa att det skulle hamna på 7 miljoner. Det ska vara lättstädat, modernt och kalt.

Men hur kan man bygga upp sitt hem där husets själ har dödats? Man får väl ta in ett par inredare som kommer med spåniga lösningar och idéer kanske?

Då jag en gång bodde i en lägenhet byggd på 30-talet, så var jag själv suktad att bo modernt eller nyrenoverat. Dock, då de gjort en totalrenovering av huset, kände jag efteråt att jag blev alldeles tom av att bo modernt. Och det trots att fastighetsbolaget fick pris för att de hade lyckats genomföra en varsam renovering, där de bevarat fönsterdetaljer och dörrar. Men mycket var utblåst: spånplattor istället för trähyllor i skåp, modernt komplicerat ventilationssystem, istället för självdrag.

Jag ska inte säga så mycket om att "bo modernt". Vissa trivs så! Jag gör det inte. Jag vill ha stugkänsla där jag bor. Då mår jag bra! Jag skulle bli mycket ödslig och tom av att bo i ett nybygge vid Hammarby sjöstad.

Men även i ett projekt som SVT:S "Sommartorpet" - där man till och med satsar på att bevara det ursprungliga sympatiskt drag, i kontrast till "slå-sönder-inredning"-programmen - så kryper det lite i kroppen på mig, då jag ser hur folk slår knut på sig själva, för att hitta spännande inredningsdetaljer redan från början i ett hem.

Låt hemmet växa fram, och följ med i utvecklingen själva! Era egna kreativa lösningar, kommer medföra att interiören erbjuder nya inslag. Och kanske behovet av att fixa rost på nygjorda saker minskar, om man inte är så snabb på att göra nytt, så fort sakerna åldras?


Om författaren

Författare:
Karin Holmberg

Om artikeln

Publicerad: 02 aug 2008 23:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: