sourze.se

Sveriges Riksdag mot mänskliga rättigheter?

Hur långt får en styrande regering gå för att kontrollera samhället innan den klassas som en polisstat? Och hur långt är steget efter det till diktatur?

Vad är det här för någonting? Finns det folkvalda i Riksdagen som överväger att rösta Ja till FRA-lagen?

Att det ens pågår en debatt om förslaget är helt otroligt. Jag är förundrad över hur fel man kan ha. Fel om Sverige. Jag som trodde att jag levde i ett av de bästa länderna i världen.

Genom en internetsajt, www.stoppafralagen.nu, fick jag vetskap om att Riksdagen ska rösta om en genomförning av FRA-lagen. FRA är Försvarets Radioanstalt och de använder teknisk utrustning som tillåter avlyssning av likväl företag som privatpersoner.

Detta säger nätverket Stoppa FRA-lagen:

"Den 17 juni röstar Sveriges riksdag om att införa allmän avlyssning av alla svenska medborgare. Försvarets Radioanstalt FRA ges i uppdrag att avlyssna all kabelburen kommunikation som passerar Sveriges gränser.

Nästan all kommunikation, även inom Sverige, passerar idag gränsen och kommer därmed att avlyssnas. E-post, sms, webbtrafik, chattar och mobil- och telefonsamtal, allt analyseras.

Ingen domstol är inblandad. Ingen brottsmisstanke krävs. Alla behandlas som misstänkta."

Alltså, FRA-lagen är ett förslag som ska ge Försvarets Radioanstalt rätten att tränga in i våra privatliv utan grund. Döma oss efter vad vi skriver och säger till våra förtrogna. FRA vill använda sig av ett system som urskiljer vissa nyckelord i våra vardagliga konversationer. Ord som anses vara misstänksamma. Fortsättningsvis påstår dom att oskyldiga privatpersoner som råkar fångas upp i filtret inte har något att oroa sig för. Att den informationen inte kommer att användas i utredningar mot misstänkta hot. Hur vet jag det? Kommer informationen finnas kvar någonstans och kunna användas emot mig i framtiden. Det finns ju miljontals sätt som en enkel mening kan misstolkas på.

Jag vet inte om jag ens finner ord till att beskriva hur förbannad jag blir. Är den rätta vägen inte självklar?

Ett sådant här övertramp mot mänskliga rättigheter ligger i mina ögon på samma nivå som djurplågeri, våldtäkt, barnmisshandel och ja, det är till och med lika illa som att ta ett basebollträ och gå lös på någon i en sjukhussäng.

Jag säger Nej till FRA-lagen. Låt mig behålla bilden av mitt land. Låt mig behålla min frihet och integritet. Till alla riksdagsledamöter: Rösta rätt den 17:e Juni, rösta Nej.


Om författaren

Författare:
Sara Axelsson

Om artikeln

Publicerad: 12 jun 2008 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: