sourze.se

Individualisera inte problematiken med missbruk!

Individualisera inte missbruk!

Tänkvärd artikel av Shqiptar Oseku idag, Ge beroendesjuka vård på lika villkor, men jag tycker att han driver sjukdomsbegreppet ett snäpp för långt. Risken är att vi gör missbruk enbart till individens problem, men en person med missbruk är alltid insatt i ett socialt sammanhang. Du vet det där med det sociala arvet...

Jag tycker att debatten ibland kantrar från ett dike till ett annat. Sjukdomsbegreppet lyfter precis som du påpekade av skuld och moraliserande, men det har risker också, som jag ser det.

Det moderata styret klappar händerna när vi individualiserar sociala problem. Jag tror att vi behöver få tillbaka en samhällsanalys som inte enbart är slagord.
Självklart påverkas barn som växer upp i ekonomiskt och kulturellt fattiga miljöer och har sämre odds. Bostadssegregeringen i Stockholm som ökar lavinartat, hur påverkas människor av det.

Men, som sagt, jag håller med dig i huvudtesen, att man ska ha en självklar rätt att få vård. Det talas mycket om valfrihet i vissa poliska kretsar. Hur mycket valfrihet har man förresten när man är inne i ett gravt missbruk och hjärnan är "kidnappad" av drogtänkande. Men det är en annan diskussion.


Om författaren

Författare:
Olle Jonasson

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2008 15:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: