sourze.se

Bostadsrätt är lösningen

Rinkeby ja det vet ju alla hur det är.
Men Östbergahöjden tio minuter till medborgarplatsen, ligger inte långt efter. Hotar med att döda mina hundar.
Köp era lägenheter!

Ring inte snuten. Du ringde snuten. Vi skall döda dina hundar. Vi ska bränna ditt hus.
En ur gänget bor i mitt hus.
När jag fick kontrakt i ett nybyggt hus i Östberga för snart tre år sedan, fick jag informationen av Svenska Bostäder att det var ett lugnt ställe.
Efter att ha flyttat runt och haft andrahandskontrakt verkade Östeberga som ett alternativ trots allt.
Sedan jag flyttade hit, har bilar bränts, bilrutor slagits sönder, dagis bränts ner. Närbutiken varit utsatt för rån två gånger. Smash and Graabs i tobakshandeln. Fönsterrutor krossats där det inte finns jalusier.
Haft besök av polisens insatsstyrka två gånger i huset. Men aldrig sett en polisbil en vanlig helg eller lyckats få hit polisen när det varit vad de bedömer som mindre viktigt.
För tre veckor sedan krossades fönstren till ungdomsgården på Östbergatorget. Ett gäng ungdomar som utövade sin privata vendetta mot gården gav Stockholm Stad en nota på några tusentals kronor för nya fönster.
En vecka efter krossades samma fönster, men nu vaknade undertecknad och ringde polisen som först sa "vi har så mycket så vi får se om vi hinner".
Efter en halvtimme fortsatte glasskrosset och jag såg gänget som gjorde det. Ringde polisen igen. Nu kom de efter en drygt en halvtimme.
Medborglig plikt i Östberga innebär att ett gäng ungdomar av varierande ålder nu hotar med att döda mina hundar. Bränna vårt hus... etc...
Det känns obehagligt att gå ut med sina hundar när det är mörkt och Östberga ödelagt.
Polisen åker runt inne i stadens centrala delar, här går vi inte ut när sista bussen gått. När centrum ser ut som barrikerat fort efter klockan elva på kvällen.
Här är vi som aporna vi håller för våra ögon och öron och slutar att reagera.
Hoten vad kommer de ifrån? Naturligtvis de som tagit över Östberga eftersom vare sig polis, bostadsförening eller socialförvaltning bryr sig.
Fick ett snällt samtal från ungdomsgården för att jag tagit kontakt med dem och berättat att vi var några i huset som sett vad som hände.
Stängs ungdomsgården rekommenderar jag folk att flytta från Östberga. Det är fan mig bättre att bo tält än att regeras av ett laglöst gäng som tagit över området.
Den borgliga alliansen som anser att bostadsrätter löser alla problem har naturligtvis lyckats sälja ut stora delar av allmännyttan i Östberga med stöd av HSB. Föreningarna är knappt sex månader gamla, flertalet av lägenheterna är redan till salu.
De som köper vet inte vad de hamnar i för område men de som flyttar vet.
Vi som hyr och inte vill bo här, erbjuds av Svenska Bostäder att flytta till Rinkeby och Tensta. Använd bytarsajter säger Svenska Bostäder - visst säg Östberga och du kastat bort några hundralappar i annonskostnader.
Nu säger du käre läsare anmäl dem som hotar. Ja visst jag går jag fram och frågar efter namnet...så du är inte du eller ni andra.
De som hotar för att jag polisanmäler allt stök är en grupp av människor som vet att polisen och myndigheterna inte lägger två fingrar i kors för att skydda övriga boende.
I mitt hus får vi kameror för att skydda oss mot barn som terroriserar huset - men utanför porten pågår verksamhet som aldrig kan dokumenteras.
Och vi som bor här vi är som aporna - vi blundar - håller för öronen och vet ingenting.
Tio minuter från Medborgarplatsen råder laglöst land för att hit når inte polisens resurser. De som kan flyttar och köper villa vi andra är tvingade att bo kvar eller flytta till Rinkeby...
Alliansen i Stadshuset har aldrig besökt ett område med problem.
De säger köp lägenheterna. Sanningen är nog den att i många s.k. bostadsrätter i Östberga finns det många som inte haft råd att köpa och som sitter fast. De kan inte ens tillgodoräkna sig tiden i Svenska Bostäders kö.
Betalar snällt min avgift till bostadsförmedlingen...men jag har ju bostad och varför skulle Bostadsförmedlingen förmedla lägenhet till en som redan har?
Nej sossarna skulle nog inte göra det bättre - de skulle tycka att jag är invandrarfientlig och främlingshatare som inte accepterar att ett gäng invandrare har makten i mitt bostadsområde.
Så fel ni har i så fall - även invandrare vill flytta härifrån fortast möjligt. Vare sig de eller jag accepterar den formen av makt som tillåts av samhället.
Undrar hur det skulle vara om vi hade bott i Djursholm eller Täby?Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2008 01:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: