sourze.se

Eurovision -08: Sverige eller Ukraina?

"Om Ukrania vinner blir det Filipe Kirkorovs förtjänst… och tro mig om Ukraina vinner blir Filipe Kirkorov Eurovisions "Bert Karlsson"."

Att Charlotte Perelli gick vidare till finalen var ganska förutsägbart med tanke på att årets startfält kanske var ett av de sämre på senare år. Det var också självklart att Ukraina gick vidare, och bli inte förvånade om Ani Lorak vinner. Givetvis är hennes låt inte lika stark som "Hero" men hennes show är av världsklass och det förvånar mig inte därför att hennes manager Filipe Kirkorov är en man som inte kommer att ge sig förrän han har vunnit hela Eurovision Song Contest. Jag har känt Kirkorov i snart 20 år. Han är halvt bulgarisk och halvt rysk och han har en gång varit gift med Rysslands tidigare största popstjärna Alla Pugatjova. 2005 lyckades han få en stenrik rysk affärsman att satsa 4 millioner dollar då 28 millioner kr på Vitrysslands bidrag. Det var bara att artisten var den rike ryssens hustru. Hon var snygg med kunde inte sjunga! När hon då inte gick vidare till finalen i Kiev tittade Kirkorov på mig backstage och sa "Billy, varför gick vi inte vidare. Vi har satsat 4 miljoner dollar på det här" på vilket jag svarade honom att det inte går att köpa en seger i Eurovision. Men Kirkorov har lärt sig spelet och hans Ani Lorak är imponerande. Han har denna gång satsat, inte bara på promotion utan på en artist som både sjunger bra, är snygg och kan dansa. Om Ukrania vinner blir det Filipe Kirkorovs förtjänst… och tro mig om Ukraina vinner blir Filipe Kirkorov Eurovisions "Bert Karlsson".

Men om man ska tro Aftonbladets Markus Larsson eller Expressens Anders Nunstedt kommer Charlotte Perelli att sopa banan på lördag och vinna hela Eurovision Song Contest 2008! Den enda seriösa konkurrenten de ser är förstås Ukraina. Det låter spännande och jag hoppas att de har rätt och att Perelli vinner, för det är dags att ha en Eurovisionfinal i Stockholm igen, om inte annat för att åtminstone visa alla dessa nyblivna deltagande från Öststaterna vem som egentligen är bäst på Schlagermusik - för det är onekligen vi svenskar. Men verkligheten i denna märkliga tävling blir bara mer och mer bisarr för varje år som går. Flera av artisterna i gårkvällens delfinal sjöng falsk. Den sämsta av dessa var Litauens Jeronimas, som är stor artist i sitt hemland, men som för oss skandinaver är en usel Michael Bolton kopia som sjöng så falsk så att man fick hålla för öronen. Det bästa sättet att summera öststaternas musik mentalitet är genom att återge mitt sms-växlande med en Litauisk nöjesjournalist från en av landets största dagstidningar. Så här lydde sms:en: Jag översätter från engelska

BB : Hur f-n kunde ni välja en så dålig sångare?
Journalisten : Han är en av våra bästa artister. Vi är stolta.
BB : Men snälla, karln kan ju inte sjunga. Han sjöng falsk. Vad tyckte du om det Svenska bidraget?
Journalisten: Låten var för mycket ABBA och hon ser ut som en transvestit.
BB: Ha ha ha, vad elak du är… Vem tror du vinner på lördag?
Journalisten: 1Ryssland, 2Moldavien, 3Tjeckien… Du då?
BB: Sverige då? Kommer inte vi med i topp fem?
Journalisten: Inte en chans. Ni kommer inte att få öststatsröster.
BB: Ni kommer inte att få väseuropeiska röster. Vi kommer att få tolvor av de övriga Nordiska länderna och troligen av Tyskland, England och Irland.
Journalisten: Så vad är din prognos?
BB: 1 2 Sverige eller Ukraina 3Turkiet
Journalisten: Om vårt litauiska bidrag hade gått vidare hade han hamnat i topp fem.
BB: Nu är du ute och cyklar! Inte en chans - du drömmer!
Journalisten: Som vanligt vet ni västfolk bäst. Förstår du nu varför det fanns ett kallt krig i så många decennier?
BB: Ja - det berodde på att ryssarna lurade er litauer och ni gick på det.
Journalist: Men varför säger ni västfolk alltid att vi inte har god smak i musik?
BB:Därför att ni har usel smak… annars hade ni litauer inte valt herr låtsas-Michael Bolton fniss
Journalisten: Ska vi börja ett nytt musikaliskt kallt krig? fniss
BB: Nej, gud, nu ger vi oss! Go’ natt.
Journalisten: Go’ natt… men du fattar inte att vårt bidrag var bra.
BB: Provocera mig inte, snälla!

Om det är så här en journalist i öst tänker hur tror ni att vanligt folk tänker? Var därför inte förvånade om de inte röstar på Sverige, men låt oss hoppas att andra gör det.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 23 maj 2008 14:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: