sourze.se

Eurovision -08:Hur kan mitt Irland välja sån skit?

"Håll utkik efter detta bidrag, det kommer att förstöra Eurovision Song Contests rykte genom att hamna högt i finalen."

Den första Eurovision Song Contest deltävlingen sänds imorgon tisdag. 19 länder ska slåss för att få platser i den stora finalen på lördag. Jag har lyssnat på låtarna. Det var inte särskilt givande och rent musikaliskt känns tävlingen som en flopp redan innan den ens kommit i gång. Det finns dock två låtar som jag direkt ser som självklara kandidater för finalen. Den ena är förstås Irlands bidrag "Irlande Douze pointe" av Dustin the Turkey. Jämfört med när jag en gång i tiden, på grund av Johnny Logan, var stolt över mitt gamla hemlands framgångar i Eurovision Song Contest, måste jag erkänna att i år skäms jag lite över att vara irländare. Jag skäms när jag tänker på hur mitt hemlands folk kunde vara så omdömeslösa att rösta fram skit av detta slag, för skit är det bästa ordet att beskriva skiten! Men trots vad jag tycker, så kommer den här skitlåten att gå till finalen bara för att alla barn och dataspelsälskande tonåringar - i synnerhet omusikaliska vuxna som inte är vuxna - att rösta på den. Det var en sak att Moldavien hade en gammal tant i gungstol under sin låt för några år sedan, men en konstgjord kalkon på scenen kan inte bli annat än kalkon! Men håll utkik efter detta bidrag, det kommer att förstöra Eurovision Song Contests rykte genom att hamna högt i finalen.

Irlands bidrag 2008 YouTube:Det andra bidraget som känns som en självklar finalkandidat är ryska "Believe" med Dima Bilan. Det är ett bidrag vars dragningskraft, när det gäller röster, vi i västländerna inte riktigt kan begripa. Det är nämligen så att den ryska sångaren Dima Bilan är lika populär i hela Östblocket som exempelvis Bruce Springsteen är i västvärlden. Kan ni tänka er Springsteen i Eurovision? Han skulle få många röster i Norden, Tyskland och övriga Europa. Likaså kommer Dima Bilan att få röster i Armenien, Azzerbajan, Moldovien m.fl.

Ett land som på senare år tycks ha satsat stort på Eurovision är Rumänien. Jag kan inte minnas något dåligt bidrag ifrån Rumänerna på senare år. Årets bidrag "Pe-o margine de lume" av Nico & Vlad Mirita är hyfsat, men ingen riktig vinnare. Rumänien har blivit en väletablerad deltagare och det skulle inte förvåna mig om vi ser en Rumänska seger i Eurovision inom de närmaste åren. Själv har jag kontakt med en del musikproducenter i Bukarest och kvalitén på rumänskproducerad musik blir bättre och bättre för varje år.

Israel ska också vara med som vanligt. Vet ni, jag skiter i den politiska debatten kring Mellanösten när jag ibland undrar hur i hela fridens namn Israel kom med i Eurovision över huvudtaget? Landet har ju deltagit sedan 70 talet och de har även vunnit, men Israel ligger ju inte i Europa. I och för sig gör inte heller Azerbadjan eller Armenien det. Frågan är då huruvida det här fortfarande är en europeisk tävling eller inte?

Norge ligger bannemej i Europa och själv tycker jag att Norges bidrag är ganska bra i år, men ack… vem är jag att säga vad som är bäst? En sak som jag kan säga är att det inte är alltid de låtarna som får flest röster som är bästa, men det vet ju alla redan. Det enda jag absolut kan garantera utan att låta partisk, är att det inte finns en enda låt bland de som ska tävla i första deltävlingen som kan komma i närheten av Charlotte Perellis "Hero", så Sverige simmar lugnt… än så länge.

På onsdag skriver jag mitt stalltips om den andra delfinalen, i vilken Sverige tävlar och som sänds på torsdag.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 19 maj 2008 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: