sourze.se

Vill du dingla i en kista?

Traktorbegravningar känns inte bra.

SVT: s Uppdrag granskning har i kväll den 8 maj sänt ett av sina mest upprörande program. Har du inte sett det så bör du nog som humanist och medborgare se första tänkbara repris. Uppdrag granskning - Reportage: Av jord är du kommen

I Vännäs och på en rad andra ställen i Sverige förekommer det, att sedan man sänkt ner kistan så krossar en grävskopa kistan innan man öser över jord och sand. Detta för att förhindra senare "sättningar" ovanpå kistan. SVT har filmat, fotat och intervjuat och de är övertygade om att krossande av kistor och därmed en döds kropp är vanligt förekommande. Då är fascismen inte långt borta från vårt samhälle.

Kyrkogårdsvaktmästaren i Vännäs nekade i det längsta trots att Uppdrag Granskning haft olika kameror på gång vid två tillfällen. Då en reporter skyndar fram och tar dem på bar gärning, så förnekas allt i en minut. Sedan blir det full bekännelse.

Kyrkoherden förnekar och kyrkorådet bagatelliserar. Båda ljuger troligen, men det får polisutredning mm utvisa senare. Döden är för viktig för att handläggas av Svenska Kyrkan är dock mitt starka intryck. Det är upp till två års fängelse på att kränka gravfriden.

SVT ringer runt och låtsas att de har problem med jordsättningar. De får genast på de flesta håll olika råd om hur man krossar kistor kroppar. I Vännäs hävdar man att det som filmats var en engångshändelse. Ledningen för Svenska Kyrkan säger sedan att sådant bara kan ha hänt i Vännäs. Men Uppdrag Gransknings rundringringar tyder på allmän gravskändning över hela landet.

Biskopen från Luleå som styr Vännäs församling har sänt ut ett allvarligt brev till alla sina "församlingar" med direktiv över hur begravningar ska skötas utan grävskopa, men först efter det att Uppdrag Granskning påbörjat sin faktasamling. Enligt kyrkolagen ska biskopar och kyrkoherdar noga följa och inspektera alla sina verksamheter inklusive begravningar. Vi fick se några exempel från Kalix på hur det egentligen ska gå till med värdighet och respekt för den döde.

De enda som verkade skakade av bilderna var kyrkorådet i Kalix som verkade bestå av varmt troende leastadianer. Jo en pensionerad kyrkoherde föll i gråt inför bilderna, men hans efterträdare verkade helt känslokall.

Vad tänker nu vår ärkebiskop göra? Ja han sa att han var maktlös, men han tänkte försöka påverka opinionen. Som jag upplevde intervjun med honom så föll han helt ur sin roll som ledare för en kristen kyrka.

Mer fakta hos Länk: vk.se


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2008 23:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: