sourze.se

Nytt steg i min gröna IT-revolution

Nu har jag gjort det, registrerat mig som kund i mataffären på nätet. KF:s mataffären.se öppnade den här veckan. Jag har väntat länge och hoppas den är här för att stanna.

Tänk att kunna köpa ekologiska varor direkt på nätet och få dem hemkörda med biogasbil till dörren. Om de kör ut till 20 hushåll samtidigt, så är det 20 bilar som inte behöver åka till affären den dagen. Vilken miljövinst! Och vilken tidsvinst! Jag älskar när bra miljöval och ett bekvämt liv går att kombinera.

Det kostar 85 kronor att få varor hemkörda. Det är inte dyrt när resan sparas in, jag slipper bära kassar och jag kan planera inköpen istället för att göra impulsköp i butiken. Och när jag under shoppingturen börjar undra om jag verkligen har rosmarin hemma, så kan jag gå till mitt eget köksskåp och kolla, istället för att köpa en ny påse för 10,50 för säkerhets skull. Den där glassen som sonen ibland tjatar till sig behöver jag inte heller köpa.

Visst kommer jag att gå till den vanliga affären också ibland, men jag är ju ärligt talat hellre hemma med barnen än handlar mat. Bara det nu är bra kvalitet på frukt och grönt.

Det roliga slutar inte där. Tack vare detta börjar min tro på den gröna IT-revolutionen återkomma. Jag ser plötsligt framför mig hur smarta lösningar blir verklighet på en massa områden. För 10 år sedan pratades det mycket om hur IT skulle kunna bidra med effektivare sätt att klara vardagen. Hittills har det mest inneburit ökade pappersmängder, mer jobb i form av en ständigt överbelamrad e-postlåda och brist på jobbfria zoner.

Nu ska det bli ändring på det.

Alla dessa möten jag deltar i. Om de bara ibland kunde ske med videokonferens istället för att alla flänger land och rike runt för att ses några timmar. Jag försökte få klimatberedningens kansli att ordna så jag kunde delta med videokonferens istället för att flyga från Helsingfors till Stockholm. Men riksdagen kunde inte erbjuda det. Jag uteblev från mötet den gången.

Tidigare jobbpendlade jag från Eskilstuna. Tusentals pendlar varje dag mellan Stockholm och städer som Västerås, Uppsala och Eskilstuna. Tänk om de några dagar i veckan kunde arbeta på ett högteknologiskt distansarbetskontor på sin hemort istället. De skulle spara både tid och miljö.

För de som reser regelbundet med bil till jobbet borde det vara självklart att använda en nätbaserad service för samåkning. Det är trivsamt och ekonomiskt att resa tillsammans, förutom miljösmart förstås. Bilpooler är en annan bra service för den som behöver en bil ibland. Den bilpool jag var med i hade fattat grön IT. Bilen bokades över nätet och vid hämtning låstes den upp med mobiltelefonen. Nyckeln låg i handskfacket. Milantal och bränsleförbrukning lästes av på distans och kostnaden fakturerades.

När den gröna IT-revolutionen kommit riktigt långt kanske till och med riksdagen klarar av att ha dubbelsidig utskrift som standardinställning i skrivarprogrammet. Men det är nog att ha lite väl utopiska idéer.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2008 12:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: