sourze.se

Schlierenzauer vann i Lillehammer

Janne Happonen leder fortfarande Nordic Tournament. Men dagens suverän är vinnaren Gregor Schlierenzauer, Österrike. I kvalet tog han nytt backrekord med hela 143,0 meter.

Man fick alltså hålla både träning och kval och tävling idag eftersom vinden igår gjorde all hoppning omöjlig. Tufft program för hopparna som dessutom direkt efter tävling idag fick sätta sig och åka till Oslo där det imorgon är kval till den fjärde och sista deltävlingen i Nordic Tournament.

De svenska hopparna, Johan Erikson och Andreas Arén fortsätter visa fin form. Båda kvalade lätt vidare till tävling även idag. Båda hoppade 110,5 meter men Andreas fick mer stilpoäng och slutade 33:a medan Johan blev 35:a.

Även Norge hade ett bra kval och fick med alla sina hoppare till tävling, inklusive de två unga Coc-hopparna Kim Rene Elverum och Kenneth Gangnes. Bäst av dom var Kenneth som hoppade 112,0 meter och slutade 29:a. Kim Rene fick nöja sig med 110,5 meter och en 34:e plats. Riktigt bra hoppade även Lars Bystöl som med sina 128,0 meter slutade trea i kvalet. Även förkvalde Tom Hilde hoppade långt. Hans 134,5 meter var ett av de längre hoppen under kvalet.

Finland fick med alla utom Tami Kiuru som bara hoppade 104,0 meter och slutade 48:a. Bra hoppade Matti Hautamäki med 127,5 och en fjärde plats samt Janne Happonen, 126,0 meter och en femte plats. Förkvalade Janne Ahonen avstod att hoppa i kvalet för att spara lite på krafterna.

Vann kvalet gjorde Adam Malysz, Polen med 135,0 meter före Martin Koch, Österrike 132,0 meter.

När det sedan blev dags för tävling så lyckades tyvärr ingen av de svenska hopparna ta sig till finalrundan. Närmast var Johan Erikson med 111,0 meter och en 37:e plats. Andreas hade större problem och slutade 49: a med sina 101,5 meter.

Norge fick alla hoppare utom de två unga Coc-hopparna till final. Kenneth Gangnes delade på 37:e platsen med Johan Erikson och Kim Rene Elverum slutade 45:a med 106,0 meter. Bäst var Tom Hilde som ledde efter första rundan med 133,5 meter. Björn Einar Romören låg trea med sitt hopp på 129,5. Däremellan trängde sig Gregor Schlierenzauer, Österrike in med ett hopp på 132,0 meter. Även Anders Bardal tog sig in bland de 10 bästa med sin 9:e plats och 124,0 meter.

Bäste finländare var Janne Ahonen, 126,5 meter och en 7:e plats, tätt följd av landsmannen Janne Happonen, 124,5 meter och en 8:e plats. Matti Hautamäki som kvalhoppat så bra, han hoppade inte lika bra hans 120,0 meter räckte till en 18:e plats inför finalen.

I finalen blev det en del omkastningar. Björn Einar Romören som låg så bra till, missade helt i sitt hopp och höll på att få ett fall och landade på 88,0 meter. Samma sak hände Arthur Pauli, Österrike som nära fick framåtrotation men lyckades ordna upp hoppet och landa men bara på 79,5 meter. Tom Hilde tappade också placeringar genom att i finalen "bara" hoppa 123,0 meter och han slutade 5:a. Så trots att Norge fick in två hoppare bland de 6 bästa så är de inte nöjda då de tappade två pallplaceringar.

Då lyckades Finland bättre för både Janne Ahonen och Janne Happonen avancerade och Janne Happonen tog sig upp på pallen som 3:a med tävlingens näst längsta hopp på 135,0 meter. Han blev även igen Man of the Day. En titel han nu erövrat flera gånger under säsongen och det här var den tredje tävlingen i rad han snodde åt sig det priser. Längst hoppade Martin Koch, Österrike med 137,0 meter och klättrade från 24:e till 10:e plats. Janne Ahonen slutade 4:a.

Vann gjorde Gregor Schlierenzauer, Österrike, han hoppade 129,5 meter i finalen. Tvåa kom schweizaren Andreas Küttel som med 134,5 meter avancerade till pallplats från sin 6:e plats efter första rundan.

I Nordic Tournament leder Janne Happonen, Finland före sin landsman Janne Ahonen. Både tätt följda av Gregor Schlierenzauer, Österrike. Det skiljer mindre än två poäng dom emellan. Sen är det ett litet hopp ner till resten.

Så här säger dagens segrare: Jag är jätteglad att jag lyckades vinna idag. Jag har hoppat riktigt bra här i Lillehammer. Förutom min seger idag så är ju backrekordet i kvalet så klart en höjdpunkt. Nu ser jag fram emot finalen i NT i Oslo på söndag. Det skiljer mindre än två poäng mellan mig och Janne Happonen och Janne Ahonen.

Janne Happonen, ledare av NT: Mitt andra hopp idag var riktigt bra och jag hoppas att jag kan behålla min ledning till slutet.