sourze.se

Champions League: Mästarna utslagna

I går kväll bokade fyra lag in sig för att få spela vidare i Champions League och fyra lag fick tacka för sig, bland dem de regerande mästarna.

Arsenal, detta unga och hungriga Arsenal, slog alltså ut Milan, detta rutinerade och meriterade Milan, i gårdagens åttondelsfinal på San Siro i Milano. Efter 0-0 matchen i London för två veckor sedan pekade det mesta på att de regerande mästarna från Milano skulle palla för trycket och avgöra hemma. Allt de behövde göra var att göra ett mål tidigt och sedan lägga sig på försvar. Det borde väl inte vara något problem, sådant har de sysslat med i Italien sedan Julius Cesars tid. Dock ville Arsenal någonting helt annat. Från första stund ångade de på mot Milans mål och visade hela tiden upp ett briljant passningsspel. Allt detta gjorde Arsenal medan Milan såg ut som om de precis hade klivit upp ur sängen. Framför allt var det Milans mittfällt med Andrea Pirlo i spetsen som inte levererade. De saknade en pådrivare som kunde hjälpa till offensivt, en Clarence Seedorf. Framåt skapade underbarnet Pato knappast någonting alls och den forne skyttekungen Filippo Inzaghi var ingenting annat än den forne skyttekungen. Utan en riktigt stabil backlinje hade Milan förmodligen blivit förnedrat ordentligt igår. Detta kunde lika gärna ha blivit både ett och två mål till. Veteranen Paolo Maldini var som så många gånger förut enastående och visade att gammal är äldst. Han spelade fotboll på högsta nivå när flesta av Arsenals spelare sprang omkring i blöjor och drack ur nappflaska. Tyvärr var nog gårdagen den absolut sista gången vi fick se den store eleganten Maldini spela i Europa.

Arsenal med sitt mittfällt skapade gång på gång farliga målchanser och hade det inte varit för Milans rutinerade backar hade matchen varit avgjord redan i första halvlek. Dock dröjde det till den 85 minuten innan de lyckades få hål på Milans försvar. Matchens bästa spelare, Francesc Fabregas, fick på ett kanonskott strax utanför straffområdet och gav välförtjänt Arsenal ledningen. På tilläggstid fick så Emmanuel Adebayor göra sitt första Champions League mål för Arsenal. Han hade ju en nick i ribban på övertid i den första matchen och den glädje som Adebayor kände nu när han äntligen fick in bollen gick inte att ta miste på, trots att matchen redan var avgjord sprang han och firade sitt mål som vore det en VM-final. Kul i alla fall för Adebayor som inte hade en av sina bättre matcher, men som ändå var flera klasser bättre än anfallarna i Milan. Men det är framför allt Arsenals mittfällt som skall hyllas. Fabregas, Mathieu Flamini och Alexander Hleb är trots den låga ålder de uppvisar i sina pass redan så pass rutinerade att de tillsammans kan avgöra en match i Europa spelet. Det visade de verkligen i går. Det var riktigt kul att se hur Flamini och Fabregas turades om att spela defensivt. Genom att hela tiden växla med varandra visste inte motståndarna hur eller vem de skulle markera. Ett briljant och framför allt lyckosamt drag av Arsène Wenger.

Arsenal var det bättre laget och förtjänade att vinna. De regerande mästarna kom inte upp i den klass de visade upp förra året. Nu är mer eller mindre Milans säsong över. Ligan är sedan länge bortspelad för deras del och nu när Champions League äventyret också är slut tror jag att spelarna i Milan får det svårt att motivera sig under det som återstår av säsongen. Dock behöver de det, en Champions Leagueplats står ju på spel. Milan vill nog mer än gärna få ut någonting av den här bedrövliga säsongen och hoppas väl på att knipa fjärdeplatsen i Serie A. Som sagt, det här var nog sista gången vi såg Maldini och även en del av de andra i Milan för sista gången ute i Europa. Om Milan vill fortsätta vara ett av Europas bästa lag behövs en föryngrig över hela laget, annars är risken stor att laget halkar så pass långt efter att det blir svårt att ta sig tillbaka.

Skrällen igår var att Fenerbahce slog ut Sevilla. Det trodde jag aldrig och jag tar av mig hatten för dem som hade tippat det. Stort grattis till Fenerbahce och deras supportrar. Jag vet att de är om inte Europas mest hängivna så åtminstone en av de mest högljudda fanskaror. Och sådana behövs på läktarna. Själv såg jag inte matchen men målen såg jag och Fenerbahces målvakt bjöd på en del riktiga tavlor men återupprättade sin heder genom att rädda flera straffar. I de andra matcherna slog Barcelona ut Celtic efter mål av Xavi. Dock oroväckande att Lionel Messi skadade sig och ser ut att vara borta flera veckor. Även Manchester United gjorde det de skulle genom att vinna över Kom Källströms Lyon hemma på Old Trafford med 1-0. Den alltid lika målfarlige Cristiano Ronaldo avgjorde för engelsmännen.

När fyra matcher spelats har tre av mina tips gått in och ikväll är det dags för tre matcher till. Här ligger mitt tips om att Real Madrid skulle slå ut Roma väldigt pyrt till. Dock står jag för det jag skrev tidigare och hoppas att Robinho och hans vänner kan lägga i en extra växel och avgöra hemma på Santiago Bernabéu ikväll.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2008 10:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: