sourze.se

Dövas rättighet till nyheter

Flera gånger varje dag, året om, visas nyheter av olika slag på TV. För hörande. För de döva/hörselskadade visas endast nyheter tio minuter per vardag.

"Pi", "Teckenlådan" och "Sagoträdet", ja, barnprogram på teckenspråk är Sveriges televistion bra på, men vad gäller nyheter på teckenspråk är utbudet extremt begränsat. De enda nyheter som visas är "Nyhetstecken" klockan 17:20 - 17:30, och dessa sänds bara på vardagarna, vilket innebär att de döva/hörselskadade inte kan ta del av nyheter på sitt språk på helgerna. Och detta är ett faktum som Birgitta Laszlo - platschef, SVT Teckenspråk och redaktionschef, Nyhetstecken - är väl medveten om.
- Behovet av nyheter på teckenspråk är stort. Flera av våra tittare kan inte ta del av det stora nyhetsflöde som finns för hörande, säger hon, men faktum är att vi sedan hösten 2005 har ökat nyhetsutbudet på teckenspråk i SVT med ca 150 Då gick vi upp från fem till tio minuters sändning i tv, och vi började med att lägga ut flera nyheter på webben kontinuerligt under dagen. Vi ökade också möjligheten för våra tittare att välja när de vill se programmet, som är ett sammandrag av det senaste dygnets viktigaste nyheter. Numera finns Nyhetstecken tillgängligt för 3G-mobiler vi var först i SVT med den tekniken och för nedladdning till podd-tv i-pod video.

Utvecklingen av teckenspråksnyheter som sänds via TV står alltså i ett dödläge, men Birgitta Laszlo säger att de vill fortsätta utvecklas, men då i första hand på webben. En utvecklig av verksamheten planeras även som kan underlätta för tittarna även på andra sätt. Dock går hon inte in på detaljer kring detta.

Även Kristina Wassén, informatör hos Handikappombudsmannen HO förstår att behovet av nyheter på teckenspråk är stort.
- HO anser att TV:s nyhetsprogram ska vara tillgängliga för människor med funktionshinder och att man ska ställa krav på att TV-bolagen sänder teckenspråkiga nyheter, säger hon.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 03 mar 2008 17:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: