sourze.se

Stoppa Vasaloppet!

För orättvisare tävling finns inte.

De 150 första startande är de enda som kan tävla på riktigt. Resten av de ca 15 000 är mest i vägen för varandra.

Detta är en tävling där de som står långt bak kan ta sig framåt först efter ca 5 minuter. Men redan efter en kilometer så ligger det en stor propp i banan i en uppförsbacke. Där slutar tävlingen för många med brutna skidor och stavar samt stukat humör.

Men här står alltså flera tusen personer praktiskt taget still i uppemot 10 minuter, innan de ens kan börja ta sig uppför proppbacken. Då kan det väl inte kallas tävling, knappast ens lopp. För de står ju där och fryser. Medan tusentals står i proppen skidar de första 150 på i full fart ovanför backen. Tävling - ha ha!

Vid starten kl. 0800 så står det ca 30 personer i bredd i väl preparerade spår. I proppbacken är det totalt kaos - spårlöst. När man väl tagit sig upp med hundratals kompisar så möts man sannerligen inte av 20-30 spår, utan av kanske fem som snart blir två. Det innebär att man får köa sig in på allt färre spår. Där handlar det väldigt lite om styrka och fart utan mera om fräckhet att ta sig en plats. Är detta en tävling i fräckhet och armbågeri?

Vasaloppet verkar vara en tävling som skapats med helt olika förutsättningar för åkarna. Helt olikt andra tävlingar jag känner till. Eliten ges förmåner redan i starten. Klubbåkare har fantastisk service efter banan men solisten får klara sig själv. De bästa får vallningsservice, exakt rätt vätska i rätt mängd, snabbmassage mm. Medan amatören stapplar sig fram med en värkande kropp. Kör han för långsamt hånas han av folk som spänner upp rep!

Men de som är längst fram har det inte så roligt de heller, för de förföljs av brakande helikoptrar och snöskotrar timme efter timme. Hur lustigt är det att suga i sig avgaser från en skoter när man tävlar. Finns det ingen arbetsmiljölag för skidspringare?

Konstigt att man dricker och dricker men aldrig kissar. De dricker varje halvtimme men inte en enda toa syns efter banan och inte ens gul snö. Eller finns det snuskiga banavsnitt med fotoförbud? Kanske alla kör omkring med urinpåse i brallan a la vissa astronauter. Vem vill huka andäktigt i en buske med en helikopter ovanför sig? De med gula lappar - nej det tror jag inte!

Jag har en stark känsla av att de skidåkare som rände efter Gustav Vasa hade bättre förutsättningar än de 15 000 som ränner i dag. De kunde äta när de ville och pinka åt vilket väderstreck som helst. Småflickorna i min by tyckte det var kul att klättra högt upp i ett träd och därifrån göra sitt bästa. Åskådare saknades inte då heller!

Men Vasaloppet är det en parodi på tävling? Är det så populärt för att det är rena parodin? Står folk efter banan och skrattar åt låtsasleken? Så funderar jag som lyssnat på varje vasalopp i 50 år ungefär!

OM Du tänker ställa upp nästa år. "Klistra skidan så den håller bättre". Börja trimma stavarna redan sommartid.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2008 11:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: