sourze.se

Wall Street Journal och vetenskapen

Wall Street Journal har den senaste tiden hamnat i en hätsk debatt med flera av forskarna bakom IPCC:s rapport.
Det är tragiskt att se en stor nyhetsförmedlare bli så grundlurad av oljeintressenter.

I dagens tidning lyfter den amerikanska tidskriften Wall Street Journal fram en klimatkonferens anordnad av den ideologiskt inriktade organisationen The Heartland Institute. Till konferensen kommer Tjeckiens president Vaclav Klaus som anser att klimatförändringen inte är vetenskapligt underbyggd, och som sagt att allting grundar sig på en metafysisk ideologi. Inbjuden är även den danske statistikern Björn Lomborg som ofta deltar i dessa kvasivetenskapliga sammanhang. Bloggen RealClimate.org som skrivs av flera av de forskare som ingår i IPCC:s grupp har tydligt påpekat det löjliga i att Heartland som finansierats med 800.000 av Exxon Mobil, och som till stor del består av f.d. representanter för olika energibolag, anordnar en konferens om den globala uppvärmningen. Wall Street Journal är riktigt förvånade över att forskarna från IPCC inte anser Heartland som en trovärdig aktör. Nu har inte Wall Street Journal precis gjort sig kända för att ta till sig fakta i klimatfrågan tidigare, tvärtom har man en historia av att medvetet, eller omedvetet föra fram felaktigheter angående uppvärmningen, vilket konsekvent påpekats av författarna till RealClimate.org.

Under tiden jag bodde i det stora landet på andra sidan sjön, och även sedan jag kom tillbaka därifrån, har jag fått höra olika argument från denna kontinent, om varför klimatförändringen är en bluff.

1: Det är i strid med Bibeln. Jag misstänker här att det handlar om Guds löfte till Noa att aldrig mer dränka jorden.

2: Det är ett försök från demokraterna att höja skatterna, genom att skattebelägga koldioxid.

3: Det är ett försök att införa en global socialistisk världsordning. Det sistnämnda argumentet är från Fox News hetlevrade medarbetare Steven Milloy.

Det vore väl ganska behagligt om vi kunde nöja oss med att det här trots allt handlar om idéer från majsstaterna i mellanvästern, där undervisningen om evolutionsteorin fortfarande är en stekhet potatis bland politikerna. Tyvärr har deras åsikter fått fäste i Sverige genom bloggen Moderna Myter som skrivs av ägaren till ett sms-betalningsföretag, och som ser kommunister i vartenda dike. Nu finns det ganska många oseriösa bloggar, men svenska politiker är inte immuna de heller.

På mitt kära Lidingö har kommunalrådet Paul Lindqvist framfört att han tycker att den notoriske klimatförnekaren, och KTH-docenten Fred Goldberg med spetskompetens inom svetsteknologi, skall ses som en trovärdig motpol till IPCC. Hur kan sådant här ske? Chefredaktören för den mycket välrenommerade vetenskapliga tidskriften Science har sagt att "Det är sällsynt att det inom naturvetenskapen råder så stark konsensus som den som har uppstått i denna fråga". Trots detta låter sig Lidingös kommunalråd förvillas av en docent inom svetsningens ädla konst.

Vi är alla medvetna om att det finns fruktansvärt mycket pengar på spel om världen väljer att göra sig av med oljeberoendet. Självklart kommer inte Exxon Mobil ge ifrån sig sin kassako frivilligt, och att de stöttar en förvillare som The Heartland Institute är inte så förvånande. De har trots allt tidigare finansierat tankesmedjan CEI som producerade reklamfilmen "CO2 they call it pollution, we call it life".

Det är dock viktigt att de politiker vi har är tillräkligt kunniga för att se skillnad på propaganda, och vetenskap. Oavsett hur imponerad Lidingös kommunalråd är av docenter inom svetsning, eller vilka kvasivetenskapliga konferenser som anordnas med finansiering av Exxon Mobil, så kvarstår faktum att klimatförändringen sker.

Domedagsprofeterna har fel de med.
Loppet är inte kört, vi har goda förutsättningar att klara uppgiften om vi bara försöker.
Själv skall jag nu ut och njuta av den underbara våren.
Den är en månad för tidig.

Reklamfilmen från CEI finns tillgänglig på Youtube:


Om författaren

Författare:
Petter Hedberg

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2008 12:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: