sourze.se

TT - "Titos telegrambyrå"

TT:s nyhetsredaktion verkar ha väldigt svårt att skaka av den "jugonostalgi", som ser gamla Juga som ett jämlikhetsparadis och alla som ville därifrån som nationalister.

Man vet inte om man ska gråta eller skratta. Idag den 24/2 angav Tidningarnas telegrambyrå TT att ambassadbränderna i Serbien skulle ha varit del av en amerikansk konspiration. Alltihop skulle ha regisserats av CIA, med syfte att framställa serberna som vildar och mordbrännare.

Jag blev chockad av uppgiften, eftersom jag som följer de flesta serbiska medierna dagligen aldrig hade stött på den. Det är inte så att konspirationsteorierna saknas, tvärtom är Serbien deras moderland. Hittills har jag räknat till tre större tidningar som tycker att upploppen var regisserade av premiärministern för att komma åt presidenten, två tidningar som anser tvärtom, samt en tidning och en radiokanal som hävdar att de utgör en komplott från presidenten och premiärministern för att komma åt ett tredje, obetydligt parti.

Men CIA-teorin hade jag alltså missat helt. Vid närmare förfrågan visade sig att nyhetskällan är en serbextremistisk sajt, som bl.a. tidigare hävdat att serberna härrör från Atlantis samt att Vatikanen är en filial av CIA. Jag ringde och upplyste Sveriges text-TV om detta, som bad om ursäkt och tog bort hemsidan omgående.

Inte undra på att svensk-albanerna kallar TT för "Titos telegrambyrå". TT:s nyhetsredaktion verkar ha väldigt svårt att skaka av den "jugonostalgi", som ser gamla Juga som ett jämlikhetsparadis och alla som ville därifrån som nationalister. Enligt någon perverterad och svårförklarlig naturlag, kanske tackvare det att Serbien la beslag på det gamla statsnamnet, har många av jugonostalgikerna övergått till att bli filoserber.

I veckan har t.ex. TT upprepade gånger basunerat ut att 200,000 serber skulle ha flytt undan albanskt våld i Kosova. Andra uppgifter som TT förmedlat är 150,000, 250,000, 300,000, samt "uppemot en halv miljon" serbiska flyktingar från Kosova. När jag ringt och frågat om källorna har jag varje gång - undantagslöst! - fått höra att "den siffran är väl vedertagen".

Vad som är vedertaget är att Milosevic 1991 anordnade en folkräkning i Kosova, som albanerna bojkottade. Då fann han att det bodde 194,000 serber i Kosova, en fin och rund siffra i hans smak. I dag uppger Serbiens ministerium för Kosova, på sin hemsida, att 130,000 serber bor kvar. Serbien har hela tiden klagat på serbernas låga nativitet kontra albanernas "fientligt" höga dito, samt på att serber lämnar Kosova i skaror. Hur går ekvationen ihop!?

Svaret är att den inte gör det. Det handlar om simpel propaganda från Serbien, som TT sprider vidare ohejdat till svenska medier. Eftersom TT brukar föknipas med någon slags källkontroll osv, så är det få, om någon, som bryr sig i de senare leden. I dagens nedbantade redaktioner är sådant en lyx som man inte har råd med; i stället hänvisar man helt enkelt till TT.

TT har därför ett särskilt ansvar att faktiskt kontrollera sina källor. Inte som nu, att tabba sig och sedan svara ilsket när man blir ertappad att "alla sidor ljuger". Den reaktionen är faktiskt mer värd en "Titos telegrambyrå" än en ansedd svensk nyhetsbyrå.

Ja, alla sidor ljuger i ett krig. Därför är det TT:s eget ansvar att kontrollera källorna. Det är därför som TT har en avlönad redaktion till att börja med. Sparka dem, om de inte klarar av sitt jobb!


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2008 14:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: