sourze.se

EU flyr undan serbextremister

EULEX flykt från enklaverna i norra Kosova är den största segern hittills för de Serbienstödda extremisterna där.

Den nya EULEX missionen som skulle etableras i Kosova för att överta FN-styret UNMIK:s funktioner har fått en tuff start. De första EULEX-medarbetarna som anlänt på fältet fick fly från den serbdominerade enklaven i Mitrovica efter en vecka av kontinuerliga attacker och hotelser från serbiska extremister.

"Vi har tillfälligt dragit tillbaka vår personal från norra Mitrovica men behåller vårt kontor där. Vi hoppas att omständigheterna tillåter oss att snart återuppta arbetet", meddelade Peter Faith, nyutnämnd högste representant för internationella samfundet i Kosova, i en intervju för Kosovas public service teve RTK i kväll.

De "omständigheter" som Faith talade om är serbiska extremister i enklaverna i norra Mitrovica, Zveçan, Leposavic och Zubin Potok, som tämligen obehindrade har spritt terror och skräck sedan den 17 februari. Handgranater har exploderat vid domstolar och EU-kontor, tullposteringar har satts i brand och hus tillhörande albanska ägare har satts i brand eller sprängts i luften nästa dagligen utan att K-For eller polisen gripit någon.

Taktiken verkar i stället vara att stryka extremisterna medhårs. Peter Faith vädjade i sin intervju till serberna för "generositet":

"-Jag vill be den serbiska folkgruppen om generositet och att se mot framtiden, samt att samarbeta med oss".

De serbiska extremisterna i de norra enkalverna är sponsrade av Serbiens inrikesministerium, som också förser dem med vapen och kommunikationsutrustning. De samordnas av erfarna krigsveteraner samt av sambandsofficerare från den serbiska polisen och militärunderrättelsetjänsten KOS, samtliga i civilkläder, som får dubbla löner och riskttillägg för sin verksamhet i Kosova.

De s.k. Bridge Watchers som övervakar den etniska delningen längs floden Ibër i Mitrovica är den kända extremistorganisationen i de serbiska enklaverna i Kosova. Kortklippta, vältränade, uniformt klädda och utrustade med modern och väl synlig radioutrustning sitter de demonstrativt på café Dolce Vita vid nordändan av bron som löper över floden Ibër.

Emellanåt tar Brigde Watchers "misstänkta", som kan vara "opålitliga" serber, ertappade albaner eller en och annan vilsekommen journalist, och slår dem blodiga. De kallar det "den kosovariska kyssen". Det sker helt öppet och inför ögonen på de franska soldaterna i K-Forstyrkan, som har dagliga möten med Bridge Watchers på Dolce Vita.

Deras senaste offer blev igår en kameraman i tevekanalen Top Channel, som kommit till området för att bevaka extremisternas demonstrationer mot Kosovas självständighetsförklaring. Hans synd var att han hade talat i mobiltelefon på albanska.

Serbien har brännmärkt EULEX som "illegitim" och "folkrättsvidrig ockupation". Serbiens minister med särskilt ansvar över Kosova, Dusan Samardzic, har öppet förklarat att han stödjer terroristattackerna mot kosovariska gränsposteringar. "Det är en legitim aktion. Det ska inte finnas någon gräns eller tullar mellan Serbien och Kosova", sa han i en kommentar i onsdags.

Hans ord har sänt farliga svallvågor i de serbiska enklaverna i Kosova. Under de efterföljande nätterna har EU:s residenser och domstolar angripits med handgranater medan flera albanska hus har sprängts. Under de dagliga demonstrationerna, som alltid börjar punktligt kl 12:44 i norra Mitrovica, har ropen övergått från "Kosova är Serbien" till "Slå, sparka, slakta en alban".

EULEX flykt från enklaverna i norra Kosova är den största segern hittills för de Serbienstödda extremisterna där. Den högste representanten för Kosova, Peter Faith, visste inte att svara när man tror att man kan tänkas återvända, vilket också kan tolkas som att man inte avser att göra det inom den närmast överskådliga framtiden.

Den fredsbevarande K-Forstyrkan i Kosova består av 16 000 soldater på fältet samt yttterligare 2 000 andra i stående beredskap i Västeuropa. Den norra sektorn i Kosova kontrolleras dock av de franska styrkorna, som av albaner har kritiserats för att stå i alltför vänlig fot med de serbiska extremisterna där.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2008 00:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: