sourze.se

Serbien värsta Balkankatastrofen

Serbien och den serbiska nationalismen har förstört mer liv och egendom än någon eller något i Balkans långa historia.

Bojan Brstina och Jeremija Isakovic från Serbiska Ungdomsorganisationen i Sverige skriver den 19/2 i Expressen att Kosova blir en katastrof. Vi är dock fler som ser Serbien som den värsta katastrofen på Balkan. Brstinas och Isakovics argumentation och språkbruk övertygar tyvärr om detta.

De beskriver albaner utan undantag som "islamiska fundamentalister“ som "uppfostras från barnsben" att "hata allt som är serbiskt och kristet". Om gerillan UÇK heter det att den vilade på "islamisk-fundamentalistiska grunder". Mot Milosevic finns "inga bevis". Nej, jag med fler förkastade den "serbiska demokratin" som behandlade oss väl, ja särbehandlade oss positivt, för att bilda ett Storalbanien. Vi "lider av patologisk nationalism", "har kriminalitet som levnadsnorm" och är arbetslösa bara en sån sak. Vår ondska är inte begränsad till vår generation, utan är en arvsynd. Ty vi går idag USA:s affärer, som våra fäder gick Hitlers och våra förfäder ottomanernas.

Därför måste vi vara under Serbien. Ty serber är otadliga kristna och därför fria från albanernas "patologiska" brister.

Som alban från Kosova är man van vid serbernas hatspråk. Men för dig som är svensk blev det ändå kanske nyttigt - om än lite kusligt - att få uppleva det från första parkett. Du förstår nu kanske bättre varför Kosova blir självständigt.

Jag ska inte skymfa läsarens intelligens med att räkna alla sakfel. Bara påminna att albaner har fyra trosriktningar och fler kristna missioner än någon annan islamdominerad nation. Samt att Serbien, vars sak Brstia och Isakovic försvarar, har dödat fler människor i alla åldrar, samt har rivit, bränt och skändat fler kyrkor, moskéer, synagogor, universitet, bibliotek, hus, skolor och sjukhus, än någon eller något i Balkans långa historia.

Nu får vi äntligen en chans att komma bort från denna primitiva, mordlystna etnonationalism. Regeringen i Prishtina har offentliggjort sin utkast till en grundförfattning för Republiken Kosova, som finns på albanska, serbiska och engelska på Länk: kosovoconstitution.com

Utkastet föreslår att Kosova blir en sekulär och parlamentarisk medborgardemokrati. Det erbjuder en unik minoritetsskydd som på många punkter överskrider kraven från den europeiska ramkonventionen för skydd av nationella minoriteter. Ett särskilt starkt skydd får den serbiska minoriteten. De serbiska kommunerna får en närmast total autonomi, serberna garanteras plats i regeringen och överrepresentation i parlamentet, serbortodoxa kyrkans personal får diplomatisk okränkbarhet.

En annan lag som klubbades igenom igår slår fast att man ska upprätta s.k. "skyddszoner" kring viktiga serbiska minnesmärken i Kosova. Dessa är på 800 ha var och bebos av albanska bönder, vars mark och egendom nu ska exproprieras för att tillgodose serbernas krav på skiljelinjer.

Kom ihåg detta, samt Brstinas och Jeremovics beskrivningar av den onde albanen, nästa gång du hör en debatt om Kosova.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2008 03:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: