sourze.se

Melodifestivalen: Nu FÅR du ge dig Björkman!

"Jag upprepar detta nu: Det är dags för Christer Björkman att överlåta ansvaret till någon annan. I annat fall kommer han att köra vår folkkära Melodifestival i graven."

När Sourzes chefredaktör, Carl Olof Schylter, sms:ade mig strax före omröstningen och sade att han hoppades att Rongedal tvillingarna skulle gå vidare till Globen fick han ett kaxigt svar ifrån mig som lydde: "Inte en chans - det är en skitlåt!", men när de spelade upp snuttar ur samtliga låtar i repris ändrade jag mig - men bara om att låten skulle gå vidare. Jag erkände att jag inte hade lyssnat noga på låten första gången. Men jag vidhåller att det är en skitlåt, och den gick vidare därför att trenden i dagens Eurovision tycks vara att det ska vara skitlåtar. Dessutom älskar svenska folket skitlåtar. Fråga Bert Karlsson, som har blivit mångmiljonär på skitlåtar! Fråga mig - jag har faktiskt skrivit en av Sveriges mest kända skitlåtar - en jullåt med titeln "Vår Julskinka har rymt!". Den spelades in 1988 och har kammat hem mer pengar än de flesta jullåtar i modern tid, och den är fortfarande populär och spelas i radio varje jul. Men skämt åsido, man måste erkänna att dessa flintisar kom som en frisk fläkt och det är de, och inte Amy Diamond som kommer att bli årets Melodifestivals mest hyllade nykomlingar. De har allt: De är superfolkliga och de är onkeligen årets dubbelversion av "skolfröken från Munkedahl". Vänta ska ni få se vad kvällspressen kommer att sälja lösnummer på just dessa två flintskallar. När jag såg reprisen av hela låten blev jag övertygad: Om vi skickar i väg dessa flintisar till Belgrad kommer vi att ha samma typ av framgång som Israel fick på 80-talet med "Hopp-a-hula" eller som Litauen fick 2006 med "We are the Winners of Eurovision" eller kanske som Moldovien 2005 - minns ni bidraget där en mormor satt och gungade i en rullstol på scenen?

Resten av deltävlingen i Västerås är inte värd att ens skriva om, FÖRUTOM förstås Sanna Nielsen, vars framförande av Bobby Ljunggrens "Empty Room" nu har omvandlat denna något röriga sångerska till en stor artist. När jag skriver "rörig" menar jag att Sanna Nielsen sedan cirka sex eller sju år tillbaka har sjungit i praktiskt taget alla sammanhang, från religiösa låtar med Kjell Lönnås orkester till att köra bakom den ena och den andra inklusive några egna försök i tidigare melodifestivaler. Bobby Ljunggrens låt kom just i rätt ögonblick och om Sanna tar vara på den här möjligheten kan hon bli större än Bobbys tidigare artister Jill Johnsson, Shirley Clamp och Sonja Aldén. En sak som jag måste tillägga: I egenskap av infödd engelsktalande kan jag intyga att Sanna Nielsen, när hon sjunger på engelska, hanterar språket och brytningen mycket bättre än konkurrenten Carola Häggkvist. Där Carola låter som en högstadieelev låter Sanna Nielsen som en mogen sångerska. Sorry Carola! En sista sak om det bidraget. Förra veckan skrev jag att Bobby Ljunggren borde sluta skriva låtar med flera upphovsmän - och hans egna låtar är mycket bättre - "Empty Room" är bevis på att jag hade rätt.

Ola med "Love is in Stereo" gick vidare, inte pga att det var en bra låt, men pga att det var den bästa av de kvarvarande, annars dåliga, låtarna. Den kommer inte till Globen - Sorry Ola.

När det gäller Lasse Lindhs "Du behöver aldrig mer vara rädd", kan jag bara säga att han behöver aldrig mer vara rädd för att han ska vara med i Melodifestivalen igen, för det här tillsammans med Alexanders Schölds "Den första svalan" och The Nicoles "Razborka" var bland det sämsta jag hört i Melodifestivalen. Att dessa låtar överhuvudtaget kom med styrker min recension från förra veckan om att det är dags för Christer Björkman att sluta arbeta med Melodifestivalen. Han har onekligen gjort sitt. Jag är övertygad om att det har funnits mycket bättre låtar att välja ifrån. Dessutom en annan faktor som talar för att Björkman börjar tappa koll är när man hör hur fruktansvärt falskt "The Nicole" sjunger. Det är Björkman som är artistansvarig - hur kan han godkänna artister som inte kan sjunga? The Nicole påminde mig om många av de superdåliga falsktsjungande artister som jag sett år efter år i Litauens och Lettlands inhemska Melodifestivaler.

Dock vill jag säga att "Andra Generationens" Kebab & Pizza-låt var underhållande och stack ut. Inte så lämplig för Globen kanske, men ändå underhållande om man jämför med en del av de andra bidragen.

Och så till de stora favoriterna "ANDROLA". Det står i tidningarna att många som ville rösta på Carola och Andreas Johnsson inte kom fram och många skyller på Telia och SVT, men sanningen, mina kära vänner, är följande: Det var inte en så bra låt som alla skribenter försökte få oss läsare att tro. Förväntningarna var höga och när de stod där och sjöng var Carola och Andreas magnifika som artister, men låten "sådär". Om den kommer till Globen eller ej kommer bara att bero på hur dåliga konkurrenterna i andra chansen blir. Men för er som inte vet vill jag berätta att Carola Häggkvist, som vi alla känner som Sveriges bästa sångerska sedan hon vann Melodifestivalen med "Främling" för 25 år sedan, har gått sin egen väg och aldrig velat lyssna på goda råd från sina musikaliska rådgivare. Det var detta som gjorde att hon misslyckades med sin ökända och omtalade LP skiva som producerades av The Bee Gees. Det var detta som också orsakade att Lasse Holm sade upp samarbetet med henne och därefter kom den ena fiaskoplattan efter den andra ända tills hon 1991 vann Melodfestivalen med "Fångad av en Stormvind". Såvitt jag kan minnas så har Carola endast skrivit en bra låt under hela sin karriär och det är "När löven faller ned" som häromåret blev en stor radiohit. Carola är en supersångerska, men hon är en medioker låtskrivare. DÄRFÖR har vi sällan sett hits från henne med egna låtar. Att Andreas Johnsson var med var ett plus, men som vi såg igår kväll så räckte inte det. Jag är osäker på om de går till Globen. Vi får se. Men en sak är jag säker på. Att om de går till Globen blir de utslagna av Sanna Nielsen och bröderna Rongedal, precis som de blev igår kväll.

Kristian Luuk har blivit en dålig programledare. Janne Josefsson hade rätt ! Men den sämsta personen i årets Melodifestival måste vara den där nollan Nour El-Refai. Kanske någon kan upplysa mig om vad hennes funktion egentligen varit, för hon var urusel! Kanske det var just det som hon skulle vara… urusel? Sånt verkar vara inne nuförtiden. Gud bevare oss!

För övrigt var det en precis lika trist föreställning som förra veckan. Jag upprepar detta nu: Det är dags för Christer Björkman att överlåta ansvaret till någon annan. I annat fall kommer han att köra vår folkkära Melodifestival i graven. KOM IGEN CHRISTER, DU MÅSTE INSE ATT DET ÄR DAGS ATT AVGÅ!

Vi får se om nästa veckas utbud får mig att ändra mig.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2008 14:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: