sourze.se

"Ryssland kommer reagera försiktigt"

Kosova, tillsammans med Afghanistan och Irak, toppade agendan för den internationella säkerhetskonferensen i Münich.

Ryssland "ska reagera försiktigt" när Kosova förklarar sin självständighet, tror USA:s försvarsminister Robert Gates.

Han bedömer att ryssarna inte tycker om idén om ett själsvtändigt Kosova, men att de inte kommer att reagera på ett sätt som hotar den internationella säkerheten.

Uttalandet till journalister kom vid en internationell konferens om säkerhetspolitik som avslutas idag i Münich, Tyskland.¨

"Min uppfattningen är, och det är bara min personliga uppfattning, att ryssarna - till och börja med, så tycker de inte om Kosovas självständighet - men ändå, de kommer att reagera försiktigt", sa försvarsminister Gates till journalister som samlats vid konferenslokalen.

Konferensen i Münich, den 44:e i raden, samlade drygt 350 deltagare, regeringschefer, ministrar och sakkuniga om försvars- och säkerhetsfrågor. Bland deltagarna fanns också Sveriges försvarsministern Sven Tolgfors.

Kosova, tillsammans med Afghanistan och Irak, toppade agendan för mötet. Dimitri Rupel, som presiderar över EU:s ordförandeland, meddelade att han väntar en snar självständighetsförklaring i Kosova. Det lär enligt honom ske "under vårt mandat som ordförandeland".

Rupel hoppades också att EU under samma tid ska täcka hela Balkan med billaterala avtal om stabilisering och associering, som är det första steget mot ett fullvärdigt EU-medlemskap.

"EU måste få ett avslut på den jugoslaviska krisen. Det innebär att EU ska skicka inbjudningar även till Makedonien, Serbien, Montengro, Bosnien och Albanien", sa Rupel.

Serbien delegation vid konferensen leddes av landets president Boris Tadic samt försvarsminister Dragan Sutanovac. Serberna utnyttjade konferensen för att återigen kräva "nya förhandlingar" med Kosova.

"Förhandlingarna måste fortsätta ända tills båda sidor blir nöjda", sa bl.a. Boris Tadic.

Serbien garderade sig emellertid även för den händelse att Kosova som väntat utropar sin självständighet den 17 februari. Försvarsministern Sutanovac begärde av EU:s "utrikesminister" Javier Solana att han "garanterar" säkerheten för serberna i Kosova.

"Jag är övertygad att NATO inte ska syssla med frågan om Kosovas status utan ska även i fortsättningen övervaka freden och säkerheten i vår serbiska provins", sa Sutanovas.

Uttalandet kan ses som en gliring mot uppgifter som läckt i medierna igår att NATO ska bli behjälpligt vid uppbyggandet av en kosovarisk armé på 2 500 man.

I konferensen fanns inga kosovariska deltagare. Medierna i Kosova skriver idag att landets politiska ledare har haft möten i helgen för att förbereda texten i landets självständighetsförklaring.

Dagstidningen Koha Ditore skriver att landets president Fatmir Sejdiu, premiärministern Hashim Thaçi, parlamentets talman Jakup Krasniqi, samt ledarna för den parlamentariska opositionen Nexhat Daci, Bexhet Pacolli och Ahmet Isufi deltagit i möten. Även icke-namngivna utländska diplomater ska ha deltagit i de slutna mötena, enligt KD.

Kosovaparlamentets presidium träffas den 13 februari för att förbereda dagordningen för nästa plenummöte i Kosovas parlament. Presidiet får då troligen självständighetsdeklarationens text. Den väntas också inbjuda EU att ta över efter FN-styret, samt garantera medborgerliga rättigheter till alla landets minoriteter.

Ett självständigt Kosova har ett starkt stöd hos nästan alla höga ledare i USA. Även presidentkandidaterna Hillary Clinton och John McCain tros vara positiva. McCain, som är flitig gäst vid konfernsen Münich, avstod i år från att delta p.g.a. primärvalskampanjen, men skickade ut ett pressmeddelande där han stödde Kosova.

"Det är dags att dra hela Balkan och särskilt Kosovo från 1990-talets förflutna och knuffa dem vidare mot det 21:a århundradet, genom att erkänna dess självständighet", hette det i pressmeddelandet.

Även Rysslands försvarsminister Sergei Ivanov fanns med vid konferensen men avstod från kommentarer om Kosova.

Förutom Kosova diskuterade man också säkerhetsläget Afghanistan och de amerikanska planerna om ett nytt misilförsvar i det som tidigare varit Östeuropa.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 10 feb 2008 12:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: