sourze.se

Kaos i Gaza och följderna

Tusentals Gazabor firar sitt frisläppande och köper allt de kan i Egypten. I detta läge kan man fråga sig följande:

Tusentals Gazabor firar sitt frisläppande och köper allt de kan i Egypten. I detta läge kan man fråga sig följande:

1. Var kommer pengarna ifrån?
Även om det inte är den viktigaste frågan så kan svaret vara att det redan fanns pengar i Gaza, att någon som har gott om pengar och ett särskilt intresse för att destabilisera området har pumpat in mer pengar genom Egypten, t.ex Iran och varför inte Al-Qaida, det Muslimska Brödraskapet som är verksamt i själva Egypten, Egypten själv för att visa sin solidaritet och till och med några européer som stöder Hamas som ju är demokratiskt valt.

2. Var gör Hamas?
De rör sig ganska fritt i Egypten och har nu möjlighet att slå mot den svagt bevakade långa gränsen mellan Israel och Sinai. De är beväpnade med lättburna enmansvapen såsom automatvapen, raketdrivna granater, men eventuellt också med granatkastare, kassamraketer, katyushor och andra vapen som de får i Egypten. De behöver inte längre använda tunnlarna som Israel ständigt och Egypten ibland höll i schack. De kan slå mot flera mål i Negev och mot Eilat samt israeliska ställningar längs gränsen. Själva Egyptens turistområden är i fara. Al-Jazeera rapporterar att Egyptierna har arresterat 20 beväpnade palestinier i Sinai. De bar på sprängmedel och elektronisk utrusning som kan avlyssna egyptiska arméns kommunikation. De kan tyda på att fler än Hamas själv är intresserade att få den informationen: Iran, Hezbullah och Al Qaida.

3. Vad kan MFO, den multinationella stryrkan i Sinai göra?
Aktivt sett praktiskt taget ingenting; deras vapen är för lätta likaså antalet man, 1800. Deras uppgift är att bevaka. De flesta är eller var amerikaner. Det finns informationer som säger att dessa har flyttats till Iraq och/eller Afghanistan. Fidji bataljonens checkpoints rapporterade att säkerhetsstaketet kördes genom 100 meter från ställningarna. Det visar respekten som Gazabor har för MFO styrkan.

Vad mer kan hända? Det hela kan sprida sig i Sinai, mot Suez och i Egypten där Muslimska Brödraskapet bara väntar på en förevändning. Den stora frågan nu är det som israeliska armén gör! Sista frågan är av politisk-filosofisk natur: vad har Hamas gjort för nytta eller för skada i Gaza? Det blir först gazaborna som skall göra det bokslutet. De gör det kanske redan!


Om författaren

Författare:
Ishak Haskiya

Om artikeln

Publicerad: 29 jan 2008 13:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: