sourze.se

Blockpolitiken är så tröttsam!

Ja, är det ingen mer än jag som börjar tröttna på det här tjafset mellan höger o vänster, röda och blå, regering och opposition?

Kan inte säja att jag kan citera texten rätt, men jag får allt oftare upp några rader från en gammal punklåt i huvudet i dessa dagar. Tror den går ungefär så här:
"De röda vill befria oss från de blå
och de blåa vill befria oss likaså
hoppas ni har det roligt pojkar
så heja och stå på..."

Som sagt var med reservation för att citatet inte är korrekt in i minsta detalj, så tror jag att andemeningen i texten kom med. All den partipolitik och blockpolitik som vissa människor alltid ska passa på att lägga in i varenda fråga gör mig så sjukt trött. Det vimlar av saker, företeelser, ämnen och frågor som skulle kunna lösas så mycket smidigare om de aldrig hamnade i det politiska forumet

Tro nu inte att jag anser att politik är oviktigt, den är ett lysande verktyg för att lösa problem och komma fram till rättvisa lösningar. Problemet uppstår när vi och våra folkvalda börjar tycka att det är viktigare att den lösning de representerar "vinner" än den bästa lösningen, som i en majoritet av fallen är den gyllene kompromissen. Idag lägger vi över så mycket av besluten och ansvaret för vår vardag till våra politiker, att vi helt verkar har förlorat förmågan att själva agera utifrån vårt sunda förnuft.

Ett lysande exempel på detta är stormen Gudrun för några år sen. I debatten efteråt kom det nästan att låta som om vi tyckte att våra folkvalda själva och personligen skulle ha stått ute i skogarna och stöttat upp träden när det började blåsa... som om det var deras fel att stormen kom. Även här blev det snart blockpolitik och pajkastning under en förlamande och fördröjande period innan någon konkret handlingsplan för att förhindra liknande skador nästa gång kom till.

Mot bakgrund av detta vill jag komma med en liten påminelse till dig och mig, som idag så gärna lämpar över problemen för att lösas av våra politiker: De flesta stora riktningskorrigeringarna i vårt samhälle har nästan alltid kommit till när vanliga människor på gräsrotsnivå slutit sig samman och agerat som grupp. Jag snackar inte om revolution här, utan om gruppagerande inom lagens råmärken och i sund demokratisk anda. Exemplen kan göras många, men kampen för våra älvars fortsatta outbyggnad på sjuttiotalet är ett. Utan vanliga människors kamp mot ekonomiska intressen och etablissemang den gången hade våra älvar varit utbyggda bortom allt vett och förnuft idag.
Problemen att lösas i vårt samhälle idag är många, men vi äger det starkaste vapnet att lösa dem i oss själva och varandra. Låt inte ämnen som angår oss alla få hamna i händerna på yrkespolitiker som använder dem som slagträ mot sina oliktänkande, utan ta tillbaka en bit av makten dit den hör hemma: hos oss ute i verkligheten, vi som i vår vardag har makten att förändra och förvandla utan tio års föregående partipolitiska debatter.


Om författaren

Författare:
Mattias Landgren

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2008 13:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: