sourze.se

Ska alla ha rösträtt?

Frågan inställer sig när man läser att 55 procent av väljarna inte hade en susning om att det var en socialdemokratisk enpartiregering som styrde landet 2006.

Den politiskt korrekta åsikten är att Sverige har en extremt politiskt kunnig väljarkår. Som ett något udda bevis på denna överlägsenhet brukar framhållas att vi till skillnad från många andra länder har ett högt valdeltagande.

Sanningen verkar istället vara att majoriteten av den svenska väljarkåren är politiska idioter.

Professor Sören Holmberg har under de senaste dagarna i media redovisat sina rön från det senaste valet. Inte helt förvånande har folkpartiet och moderaterna de kunnigaste väljarna medan socialdemokraternas väljare har mindre politisk sakkunskap samt att äldre väljare har bättre kunskaper än yngre. Men att så många som 55 procent av väljarkåren inte hade en aning om vilken regering som styrde landet är alarmerande.

Kan man ställa högre krav på väljarna? Frågan kan tyckas vara främmande men bör faktiskt ställas även om den är närmast omöjligt att ge anvisning om hur. Men att rösta är att utkräva ansvar och då har faktiskt också väljarna ett ansvar. Åtminstone att veta vilka som regerat landet.

Eller det kanske är så att det finns politiker som anser att en okunnighetsnivå på 55 procent tom är positivt för den politik man för? Jag vägrar tro det men håller det inte heller för helt osannlikt. För den här okunnigheten kan inte ha vara helt okänt bland våra partier och plötsligt drabbat väljarna 2006?

Under tiden man funderar på hur man skall kunna ställa högre krav på väljarna tycker jag att rösträttsåldern skall höjas till 21 år och att alla som är sitter i fängelse inte skall få rösta förrän fem år efter det att straffet avtjänats. Vidare bör reglerna för utländska medborgares rösträtt skärpas.


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2008 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: