sourze.se

"Kosova självständigt 4 februari"

Spänningen ökar mellan stormakterna USA och Ryssland inför den väntade självständigheten.

Kosova förklarar sin självständighet den 4 februari. uppgiften kommer från den brittiske utrikesminister David Miliband och bekräftas av parlamentets talman i Kosova, Jakup Krasniqi.

Uppgiften läckte först i den italienska dagstidningen La Republica, som citerar en anonym italiensk diplomat och deltagare på EU-mötet i Brdo, Slovnien. Han återger vad Miliband ska ha sagt, nämligen att Kosova kommer att förklara sin självständighet den 4 februari, dagen efter den andra omgången i det serbiska presidentvalet.

Enligt den italienska diplomaten kommer samtliga länder i EU att erkänna Kosova om självständighetsförklaringen "koordineras" med EU.

Uppgifterna signalerar att motståndarna Cypern, Grekland och Rumänien har övertalats att överge sin ståndpunkt och ansluta sig till Storbritannien, Frankrike och Tyskland i ett gemensamt erkännande av Kosova.

I en första reaktion från EU till artikeln i La Republica uppges att Spanien har begärt att Kosova ska skjuta upp självständighetsförklaringen till efter det spanska parlamentsvalet i mars månad. Regeringen med Zapatero i spetsen kan ha svårt att vinna ett val mot katalanska separatister annars, uppger public service TV-kanalen RTK i Kosova.

La Republicas uppgifter bekräftades dock idag i RTK av parlamentets talman i Kosova, Jakup Krasniqi.

"Vi hoppas att februari blir månaden där vi utför denna historiska vändning", sa Krasniqi, som också citeras av BBC.

Krasniqi uppger dock att "ytterligare konsultationer behövs" innan han kan uppge ett exakt datum i februari. Enligt honom kommer självständighetsförklaringen att läsas upp i en högtidlig session i Kosovas parlament.

Uppgifterna om Kosovas snara självständighet har också utlöst reaktioner från stormakterna USA och Ryssland. USA:s utrikessekreterare Condolizza Rice uppmanade idag EU:s länder att sluta skjuta upp "svåra beslut" vad gäller Kosovas framtida status.

"Det finns en risk med att skjuta upp det som måste bli gjort, d.v.s. att lösa Kosova status", sa Rice i Berlin, där hon idag möter utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

"Det är bra att avvakta valresultatet från Serbien, men för eller senare måste vi fatta ett svårt beslut. Att skjuta upp ett svårt beslut gör det inte lättare", citeras hon av Reuters idag.

Condi Rice har planerat att i Berlin möta också den ryska chefsdiplomaten Sergei Lavrov. Det är välbehövligt möte, eftersom de två diplomaterna har diametralt motsatta synpunkter om Kosova. I en artikel i Diplomacy Annual skrev Lavror nyligen att Ryssland "inte kan annat" än att avvisa Kosovas självständighet.

Enligt Lavrov utgör frågan om Kosovas självständighet "en röd linje" som berör Rysslands nationella säkerhet. Han skrev att Ryssland inte ämnar kohandla i frågan men uppgav inte tydligt vad Moskva ämnar göra om och när Kosova förklarar sin självständighet.

Det kan bero på att Ryssland i praktiken inte har så många alternativ. Man har hotat att rösta ut Kosova från alla internationella organ, men mycket mer än så kan Moskva inte göra. Landet drog ut sina trupper från Kosova redan 2001 och har endast en blygsam närvaro i s.k. liasion office, ett förbindelsekontor i Prishtina. Kritiker har därför hävdat att Moskva har råd att avvakta i Kosova, eftersom man inte är med och delar på bördan för status quot.

De västländer som gör det däremot har bråttom att komma till skott. Uppgifter i kosovariska medier idag avslöjar idag att man inom den fredsbevarande styrkan K-For och inom Kosovo Police Service redan inrättat en särskilt beredskapsplan inför den kommande självständigheten.

Enligt planen, som har det operativa namnet Status, ska drygt 500 internationella poliser ta över i Serbiens enklaver inuti Kosova om kosovaserbiska poliser gör som väntat och överger ställningarna. Planen förordar att polisen sätts in vid mindre eventuella incidenter men att K-For agerar beslutsamt vid större oroligheter, oaktat om bråkmakarna är serber ellre albaner.

Visa av erfarenheterna i Bosnien planerar man också att K-For tar över i gränsen mellan Kosova och Serbien i fall kosovaserberna förklarar utträde från Kosova.

En prioritet för de internationella styrkorna blir att skydda minoriteterna i Kosova, rapporterar den oberoende serbiska radion B92.

I en separat utveckling diskuterar Europarådet idag en resolutionsutkast om Kosova författad av britten Lord Russel Johnston.

I resolutionsutkastet uppmanas FN:s säkerhetsråd att överbrygga sina meningsskiljaktigheter och att implemmentera en lösning om Kosovas status, eftersom alla möjligheter till en förhandlingslösning har uttömts.

"Jag anser att det är närmast omöjligt för säkerhetsrådet att uppnå en gemensam ståndpunkt som krävs för att påtvinga en lösning", sa Johnston till journalister idag. Men han menade att en resolution i Europarådet är ändå viktig för att skicka rätt budskap till allla inblandade.

"Men Kosovas olösta status ökar osäkerheten och destabiliserar hela regionen, inklusive dess europeiska integration och ekonomiska utveckling, samt förhindrar återvandringen av flyktingar och internt utflyttade", sa han.

Serbien har gått till våldsam attack mot utkastet och kräver att det ska röstas ner. Ryssland stödjer Serbiens ståndpunkt och har varnat att det kommer att se över sin roll som en av de fem största bidragsgivarna till Europaparlamentet om utkastet klubbas igenom.

"Vi kan inte stödja en organisation som avviker från sitt uppdrag", sa Konstatin Kosachof, ordförande i Dumas utrikesnämnd.

Albaniens president Bamir Topi väntas också ska tala till parlamentet för att uppmana ledamöterna att rösta för utkastet.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2008 15:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: